24/04/2022

Del Catalangate a Garbo

3 min

La cosa va de ges. Hola, G i G. Hi ha la G del Catalangate. S’obre la porta d’un dels casos d’espionatge polític més colossals del món. L’estat espanyol ha entrat a casa i ha espiat desenes de catalans. Ja no truquen de matinada: truquen les 24 hores del dia. Rebenten les portes perquè no els agraden les idees i no volen idees. Apallissen la vida al país de les idees. Si volen ocupar Catalunya amb el Catalangate és perquè aquest és el país de l’altra G. G de Garbo, el català que va canviar el destí del món amb les idees.

Joan Pujol Garcia és conegut a la terra i a l’espai, i també al més enllà, com a Garbo. L’espia doble que dona informació falsa als nazis per fer-los creure que els aliats no desembarcaran a Normandia el 1944. Hitler se’l va creure. Un català idea, crea, provoca el gir de guió definitiu de la Segona Guerra Mundial, d’Europa, del planeta, de la història de la humanitat. Pujol sempre repetia que ell lluitava per unes idees: “Penso que les idees creen la llibertat de la persona”. Aquest és el problema: la llibertat i les idees. La llibertat és respectar les idees. L’estat espanyol mai ha respectat la llibertat i les idees de Catalunya i els catalans. Mai. L’estat espanyol sempre ha espiat els catalans. Sempre. G de guaitar, grunyir, garrotada, greuge, guerra...

El govern pseudosocialista i pseudodemocràtic del PSOE-Podem espia els catalans com el govern pseudosocialista i pseudodemocràtic de Juan Negrín PSOE (però al servei del totalitarisme comunista de l’URSS de ganivet ideològic per tallar-te el coll realment si no tenies les seves idees) va espiar els catalans quan va ocupar Catalunya durant la guerra. El SIM (Servicio de Informació Militar) del Govern No Amic de la República No Fraternal i Sempre Letal espia els catalans republicans i que volen ser catalans per després jutjar-los, condemnar-los, empresonar-los, torturar-los i executar-los. Per què? Per les idees. Són els mateixos dies de Guerra Vil que els Serveis d’Intel·ligència del franquisme (des de 1936!) acumulen informació, informació i més informació a Catalunya. Per què? Perquè serveix per tenir clars els objectius militars (bombardejos, sabotatges...) però també per les idees. La informació sobre persones, institucions, partits, mitjans de comunicació... serveix a partir de l’ocupació franquista de Catalunya el 1938 per saquejar, robar i espoliar materialment el país, però també per acumular proves per jutjar, condemnar, empresonar, torturar i executar catalans. Idees. Sempre s’espien les idees perquè no es volen idees. Les idees són el problema quan per dur-les a terme tot acaba sent: jo, sí; tu, no. I, pam, pam i pum, pum.

“He lluitat en la imaginació”, deia Joan Pujol, Garbo. És la geografia, el territori, el país més complex, dificultós, esmunyedís, però també el més important, decisiu i definitiu que hi ha: les idees. Les idees són una pàtria. Les idees són casa. I quan t’entren a casa... Aquesta, com totes les guerres, és d’idees. Però mentre Catalunya, a la Garbo manera, ha respectat Espanya, Espanya no ha respectat Catalunya, a la Catalangate manera de sempre. El 2022 encara hi ha criatures que se sorprenen pel Catalangate. Espanya gira, gira i gira però no avança, ni evoluciona, ni res. Sempre és la mateixa. Sempre espia. Sempre condemna, tortura, executa. Però Catalunya també sempre és la mateixa: creu que Espanya canviarà, que ja ho veuràs, que mira això de l’espionatge... Sempre cometent els mateixos errors. De les dues G de l’equació de la vida només una ha canviat les coses, la història: la G de Garbo. La G d’idea. La G de llibertat. Sí, Joan Pujol era un català que lluitava per la llibertat. Ara, mentre Espanya sap perfectament per què fa i no para de fer el Catalangate, aquí ja no sabem per què hem deixat de defensar el que defensava Garbo: una idea, la llibertat. I això vol dir que ens anem creient Espanya i que hem deixat de creure en Catalunya. Cada cop més dins de casa i cada cop amb menys casa, menys llibertat, menys vida. G de guillotina.

stats