Joan Mas 'Collet'
29/07/2022

Arruix Borbons

3 min

La visita dels reis d’Espanya a Mallorca és, any rere any, un intent de rentada de cara d’una institució arcaica, avui dia absolutament desfasada, allunyada de la ciutadania i, en els darrers temps, molt malmesa pels continus escàndols públics a què s’ha vist sotmesa la monarquia.

Per això, des del grup parlamentari de MÉS per Mallorca hem anat presentant propostes per tal de fiscalitzar els comptes de la Casa Reial i fer-los públics anualment, tal com fan amb la resta d’institucions de l’Estat, impulsar les modificacions legislatives necessàries per a despenalitzar dels delictes d’injúries i calúmnies contra la Casa Reial, recuperar el palau de Marivent o celebrar un referèndum per decidir el model d’estat, entre d’altres.

El fet és que, atesa la trajectòria de la institució, és obvi que cal investigar l’origen de la fortuna dels Borbons i les irregularitats en els comptes del rei emèrit. La constitució no pot ser una excusa per tapar la corrupció de la monarquia. En aquest sentit, és necessari reclamar un canvi legislatiu que permeti fiscalitzar els comptes de la Casa Reial i obligar el cap d'estat a comparèixer davant el Congrés dels Diputats. Felip VI no hauria de publicar la seva relació de béns i doblers de manera voluntària, hauria d'estar regulat per llei i ser una obligació per al cap d'estat. En aquest sentit, també cal una modificació de la Llei general pressupostària perquè el govern hagi d'afegir annexos als pressupostos per aclarir quants doblers de diferents partides acaben sent destinats de manera indirecta a la Prefectura l'Estat. A més, cal posar fi a la impunitat de la família Borbó, de la qual el rei emèrit ha abusat fins a límits insultants, a qualsevol ciutadà de l’Estat se li han de poder exigir les responsabilitats jurídiques oportunes.

Per altra banda, hem reclamat la urgent despenalització dels delictes d’injúries i calúmnies. En un estat democràtic la figura del cap d’estat ha de poder ser subjecte de crítiques. Així, és vital per a la salut democràtica la despenalització d’aquests delictes, atès que no és comprensible que la institució de la Corona no pugui ser criticada, quan la crítica i la sàtira a qualsevol institució de l’Estat hauria de formar part de la normalitat.

Quant al retorn del palau de Marivent, és obvi i de justícia que la gestió i l’ús del palau ha de tornar a les institucions pròpies de les Illes Balears. Quan el 1966 la vídua de Ioannes Saridakis, Annunziata Marconi, va donar el palau a la Diputació Provincial de Mallorca, ho va fer amb una condició i era que el palau fos un museu obert i, excepcionalment, pogués ser usat com a residència per a caps d’estat estrangers. La justícia ja va donar la raó a la família Saridakis i, per tant, la Família Reial ocupa de forma irregular la finca de Marivent. Així, amb el fi de reparar la situació i complir amb la voluntat dels Saridakis, la Família Reial ha de retornar a les institucions illenques l’ús de la finca i el palau de Marivent.

Finalment, la ciutadania que conforma les diferents nacions de l’Estat ha de poder elegir sobre el model de l’Estat. Després de dècades de la transició, és necessària la celebració d’un referèndum vinculant per decidir el model d’estat, entre monarquia o república. Entenem que el model d’estat es troba en dubte per bona part de la ciutadania. En qualsevol cas, la millor manera de saber què desitja la ciutadania és consultar-la.

Els bloquejos constants a la celebració d’un referèndum per part de PSOE i PP el que fan és reafirmar la convicció que l’estat espanyol necessita fer una remodelació i actualització democràtica profunda i urgent. La llibertat, la igualtat, la fraternitat, la solidaritat, la justícia, el treball o la capacitat de sacrifici són els valors que representen el republicanisme, ens representen a mallorquines i mallorquins com a poble i que estan als antípodes del que representa la família Borbó. És per això que ens feim nostre el crit “arruix Borbó” i el traslladam a les institucions, és necessari que entre totes i tots el facem arribar a tots els racons del nostre país.

Joan Mas 'Collet' és pagès i diputat de MÉS per Mallorca

Pagès i diputat de MÉS per Mallorca
stats