23/04/2021

L’any que la Terra va canviar

2 min

Sovint es fa referència als documentals d’animals com allò que la gent assegura que mira a la televisió quan en realitat el que consumeixen és teleporqueria. Les pel·lícules sobre el món de la natura han estat etiquetades com una programació elitista i per a intel·lectuals que al final no mira ningú. Però les plataformes de streaming cada vegada inclouen en els seus catàlegs més documentals extraordinaris sobre el món animal. La tecnologia de les càmeres i micròfons ha evolucionat tant que la manera d’espiar la natura sense pràcticament interferir-hi ha permès imatges fabuloses. La crisi del canvi climàtic i la importància de transmetre valors a la població que la conscienciïn a protegir el planeta ha fet que aquestes produccions es tornin molt populars i habituals.

Fa uns mesos parlàvem de l’estrena a Netflix del documental de David Attenborough A life on our planet (Una vida en nuestro planeta), on el naturalista repassava la seva trajectòria fent una reflexió paral·lela sobre el progressiu deteriorament de la Terra, advertint-nos dels perills als quals ens estem abocant. Recentment Apple TV+ ha estrenat un altre documental narrat per Attenborough i dirigit per Tom Beard que també val molt la pena. Es titula The year Earth changed [L’any que la Terra va canviar] i ens mostra de quina manera tan espectacular el confinament obligat dels humans per culpa de la pandèmia ha contribuït a l’esplendor de la flora i la fauna, que han recuperat espais que la civilització els havia robat. El documental ens ensenya amb detalls i curiositats molt sorprenents com la presència dels humans afecta el desenvolupament del món natural. Per exemple, ens mostra com en els safaris a l’Àfrica el soroll que provoquen els cotxes i el sector turístic ofega els senyals acústics que fan les mares per cridar les seves cries. La imatge d’un guepard caçant i alertant els seus cadells durant la pandèmia no hauria tingut el mateix final feliç en el context habitual d’explotació turística del terreny. No només la caça d’animals contribueix a l’extinció de les espècies.

The year Earth changed mostra amb unes imatges molt emocionants com la reducció de les emissions globals de diòxid de carboni ha modificat paisatges i ha provocat la sorpresa dels seus propis habitants. Durant el confinament més estricte les escenes d’animals de tota mena envaint les ciutats van aparèixer als informatius d’arreu del món. Aquest documental mostra el com i el perquè. La gran virtut dels últims documentals de Sir David Attenborough és insistir-nos en el fet que estem més interconnectats amb el món natural del que pensem. Les càmeres evidencien d’una manera fascinant com petites alteracions en la nostra conducta provoquen grans canvis a nivell global. The year Earth changed és, segurament, la reflexió més espectacular, hipnòtica i contundent que s’ha fet sobre la pandèmia, transcendint més enllà del covid per recordar-nos que hi ha un factor molt més letal que un coronavirus que determinarà la nostra existència: nosaltres mateixos.

Mònica Planas és periodista i crítica de televisió

stats