27/04/2021

Una amenaça latent que ve dels Estats Units

2 min

Amb tots els seus defectes, el sistema de mitjans nord-americà és un dels que té la llibertat de premsa més garantida. Però alguns nuvolots a l'horitzó fan témer que les coses puguin canviar. Aquestes últimes setmanes, alguns jutges prominents han multiplicat els comentaris crítics contra els mitjans. Segons un estudi citat pel New York Times, les referències negatives s'han disparat i això té a veure amb la polarització, sí, però també amb el fet que els jutges de tendència més progressista han deixat de donar suport a la premsa, tal com solien fer tradicionalment. I, més enllà d'esbravar-se, hi ha magistrats que demanen revisar un cas del 1964, guanyat pel diari novaiorquès, que va convertir en molt més difícil per a un funcionari o agent oficial querellar-se contra la premsa.

L'afer en qüestió el va originar un anunci a pàgina sencera al Times en favor dels drets civils dels negres. En un dels paràgrafs es criticava la policia de Montgomery (Alabama), a la qual s'atribuïa una política d'assetjament contra Martin Luther King –el multaven per qualsevol cosa– i de mirar cap a l'altra banda amb els atacs que rebia, incloent-hi un artefacte incendiari llançat contra casa seva. Tot i que no l'esmentaven pel nom, un dels tres caps de policia es va sentir al·ludit, va denunciar el diari... i va perdre. La sentència reconeixia a la premsa, d'una manera molt explícita, el seu paper fiscalitzador del poder, en una missió constitucional fixada pels pares fundadors, tal com els anomenen.

La marxa de Trump ens ha deixat orfes de la seva xerrameca, i el silenci pot ser confós amb calma. Però, de fons, hi ha qui mou fils per poder rebaixar també als Estats Units la capacitat dels periodistes de qüestionar els polítics. I si els Estats Units esternuden, no trigarem gaire a estar tots encostipats.

stats