Alguna cosa falla quan els alumnes et surten feixistes

El col·legi Llaüt de Palma és un centre relacionat amb l'Opus Dei on als al·lots i a les al·lotes se'ls educa per separat. És concertat gràcies a una de les darreres decisions de l'expresident Jaume Matas, campió de la corrupció illenca, i per dictat del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. El Govern del Pacte ha intentat retirar-li el finançament públic, però la Justícia ho ha impedit. Ara som tots els que pagam l'ensenyament elitista que reben els vint alumnes uniformats que s'han fotografiat fent la salutació feixista darrere de dues banderes d'Espanya.

Alumnes del col·legi Llaüt de Palma fan la salutació feixista darrere dues banderes d'Espanya

La direcció del col·legi ha comunicat per Twitter que ho lamenta "profundament", que els alumnes demanen disculpes i que la fotografia és "desafortunada" i "impròpia" dels valors democràtics que hi transmeten. Però alguna cosa falla quan els alumnes et surten feixistes (o ho fan veure), a no ser que no falli. No té gens d'importància si els estudiants s'han disculpat o no, allò que em preocupa és per què s'han fet aquesta fotografia. La resposta fàcil és contestar que era un joc, una broma sense importància. Treure-li ferro. Però les bromes no surten del no-res. T'ha de fer gràcia fer-te el feixista per aixecar el braç dret amb la mà plana. Cal trobar-ho divertit, poc perillós, simpàtic.

Aquest és el drama. El feixisme s'està banalitzant fins a tal punt que fins i tot es nega que ho sigui. I això cala. Se'l justifica o se'l defineix com a patriotisme, però continua sent feixisme.

La fotografia no és el problema, ni crec que sigui res a perdonar. No és un "error" com ara rompre algun objecte o copiar en un examen. Els estudiants tenen el dret de pensar el que vulguin i de saludar com prefereixin i fotografiar-se fent-ho. La direcció de l'escola es pot enfadar perquè els al·lots han deixat el col·legi en evidència, però allò que ha de fer és revisar què ensenya perquè li surtin així. A no ser que ja li estigui bé. La qüestió és: per què són els vint alumnes d'aquest centre, i no els de cap altre, els que surten a la fotografia?

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF