07/09/2021

Agafi el Lesmes que més li convingui

2 min
Felip VI presideix l'acte d'obertura de l'any judicial, al costat del president del CGPJ, Carlos Lesmes, i la ministra de Justícia, Pilar Llop

BarcelonaEl president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, és gat vell i prepara al mil·límetre el discurs d'obertura de l'any judicial perquè sap que ocuparà les portades de l'endemà. I com que tothom el considera pròxim al PP i se l'acusa de ser un peó més en l'estratègia dels populars per desgastar el govern Sánchez, es va afanyar a fer equilibris i introduir alguna crítica també als de Casado. De manera que l'endemà, els diaris, en funció dels seus interessos i línia editorial, han pogut titular amb un Lesmes contra el PP o bé amb un Lesmes contra Sánchez. Vegem-ho.

El País titula a portada: "Lesmes urgeix a renovar el CGPJ amb la llei actual". Traducció: Lesmes acusa el PP del bloqueig actual. En canvi, El Mundo titula: "Lesmes impugna l'estratègia de Sánchez per controlar la justícia" (no cal traducció). Hi ha un tercer grup de diaris, l'Abc, La Razón i El Periódico, que destaquen justament l'equidistància de Lesmes a l'hora de repartir responsabilitats entre PSOE i PP pel bloqueig. En aquest sentit, La Razón aporta una dada al titular que explicaria l'enuig de Lesmes: "El PSOE i el PP porten sis mesos sense contactes per renovar el CGPJ". Traducció: el més calent és a l'aigüera.

Els que ho han tingut més fàcil són els diaris catalans que han optat per subratllar les crítiques de Lesmes als indults (i, per tant, a Sánchez), que són La Vanguardia, l'ARA i El Punt Avui.

De totes les lectures la que sembla més forçada és la d'El País, ja que d'un discurs eminentment crític amb Pedro Sánchez, sigui pel bloqueig sigui pels indults, agafen la part en què critica Casado. És un exercici lícit si es considera que allò és el més noticiós, però en tot cas serveix d'exemple de com la línia editorial té a vegades un pes important en la selecció dels titulars.

stats