L’EDITORIAL
Opinió 08/12/2017

Les administracions han de vetlar pel patrimoni cultural

2 min

L’abril del 2011, durant el segon Pacte de Progrés, el Govern de les Illes Balears va formalitzar un protocol d’intencions amb la Fundació Monestir de la Real per poder destinar més d’un milió d’euros a habilitar la biblioteca lul·liana i la sala polivalent Ramon Llull. Aquesta partida inicial havia d’arribar de l’aplicació de l’1% cultural derivat de les obres de l’Hospital Universitari Son Espases. Mai va anar més enllà.

Aquest estiu, la Biblioteca Balear, que té un dels fons documentals més importants sobre cultura de Mallorca, es va haver de tancar al públic. El monestir ha quedat sense voluntaris i sense subvencions.

Ara, el prior de la Real, Josep Amengual, fa passes per reobrir-la i no hauria de ser així. És l’administració –diguem-ne Govern, Consell o Ajuntament– la que s’hauria d’avançar. Ningú no hauria de demanar almoina per poder preservar la cultura pròpia, la que ens defineix com a poble.

A Mallorca cal fer valer la figura de Ramon Llull més enllà dels treballs que realitzen estudiosos i aquesta tasca es podria fer perfectament organitzant rutes guiades a la Biblioteca Balear . Ben bé podria ser una visita obligada dins el currículum escolar.

Ramon Llull va fer diverses estades al monestir. Probablement durant el període de formació a Mallorca (entre 1265 i 1269), es va retirar a aquest monestir per estudiar. El 1274 hi va romandre una llarga temporada i hi va escriure diversos llibres importants: 'Art abreujada d’atrobar veritat' (primera versió de l’'Art'), 'Llibre d’Ave Maria' i el 'Llibre del gentil i dels tres savis'. Ramon Llull, al seu testament, també va fer donació de la seva biblioteca personal a la Real. I és aquest llegat el que s’hauria de preservar i difondre.

Sort dels estudiosos i dels privats que continuen apostant per la cultura. Dijous 14, al Col·legi Sant Francesc de Palma a les 19 h, es presentarà el 'Llibre d’amic i amat', adaptat al català actual per Sebastià Alzamora. L’escriptor conversarà amb Joan Santanach sobre aquesta obra, el 'Romanç d’Evast e Blaquerna' i el 'Llibre de meravelles'. El toc musical i artístic, l’afegirà la glosa de l’Associació Cultural de Glosadors de Mallorca, que versionaran Llull. És una cita recomanable també per als polítics.

stats