Adeu a la mascareta a l'exterior

2 min
Gent amb mascareta per Barcelona en una imatge d'arxiu.

La lluita de la pandèmia és com una cursa d'obstacles en què, a cada tanca que se supera, ens acostem una mica més a la normalitat precovid. Aquest dissabte és un d'aquells dies importants en aquest procés perquè deixa de ser obligatòria la mascareta en els exteriors sempre que es pugui mantenir una distància mínima d'1,5 metres entre persones. Un any després que entrés en vigor aquesta mesura, doncs, i coincidint amb l'arribada de la calor més forta, podrem prescindir de les mascaretes, respirar l'aire sense cap interferència i tornar-nos a veure les cares. Serà un pas comparable a l'obertura de la restauració o la recuperació de la mobilitat, un canvi que confirma els bons pronòstics sobre l'impacte de la vacunació.

Tot i així, la mascareta continuarà sent obligatòria en espais tancats, com ara el transport públic o el comerç, de manera que caldrà sempre tenir-ne una a mà. Els experts coincideixen que és aquí, en els espais tancats, on es produeixen la gran majoria de contagis i que l'obligatorietat de la mascareta als exteriors era una mesura destinada més a conscienciar de la importància de portar-la sempre a sobre que a la seva efectivitat real per frenar la transmissió. Tot i així, l'exemple del que està passant en altres països convida a no abaixar la guàrdia. En algunes zones d'Israel, per exemple, s'ha recuperat l'obligatorietat de la mascareta davant el repunt de contagis per la variant delta del virus.

Sense anar més lluny, els brots detectats entre estudiants que estaven de viatge a Mallorca o Menorca demostren que el virus s'està acarnissant ara amb la població més jove, la que no està vacunada. És cert que en aquestes edats el risc de patir conseqüències greus per la malaltia és molt baix, però cal recordar que hi ha sectors de població de més de 50 anys que encara no han rebut la segona dosi o, simplement, no s'han vacunat. Es calcula que un 16% de la població de més de 50 anys no està immunitzada. Si a aquest percentatge hi sumem el fet que cap vacuna pot assegurar un 100% d'immunitat, hi ha encara un risc no menyspreable que un contagi, fruit per exemple del contacte amb un jove infectat, pugui acabar en hospitalització.

És per aquest motiu que les autoritats busquen ara convèncer els reticents a vacunar-se, o aquells d'entre 60 i 69 anys que no han volgut posar-se la vacuna d'AstraZeneca, perquè ho facin, ni que sigui oferint-los una altra vacuna per esvair dubtes. A mesura que passi el temps, no estar vacunat en aquestes edats serà especialment perillós perquè ja no hi haurà les restriccions que fins ara han frenat la propagació del virus, ja que la població general necessita poder recuperar aquests àmbits de llibertat perduda.

Tanmateix, l'ús de la mascareta en els interiors es podrà allargar molt més en el temps, com a mesura de protecció per evitar la transmissió del coronavirus (i de la resta de virus, com la grip, per cert). D'aquí poc potser aquest serà l'únic recordatori de la pandèmia. Però per sort ara ja no cal convèncer ningú de la seva necessitat.

stats