Pilar Carbonero
11/11/2022

Accelerar la necessària transició ecològica

3 min

Qui no s’ha trobat en converses familiars o d’amics en les quals, fent una mirada cap enrere, acabam exclamant un “com han canviat les coses!”? Sí, canvis tecnològics i legislatius que ens porten a transformacions importants i que influeixen en els hàbits i costums socials. És el cas de la bona acceptació de l’autoconsum per part de la societat balear, una vegada eliminat l’impost al sol per part del Govern progressista (ja sumam més de 7.000 instal·lacions) o la modificació de la llei antitabac el 2010. Ja hem oblidat aquells locals públics plens de fum!

Efectivament, els hàbits socials han canviat cap a bé, com demostren els estudis d’investigació respecte de l’efecte d’aquesta llei en la salut de les persones. Però no vull deixar de recordar, sols per evidenciar l’estacament d’alguns discursos, que la dreta apuntava que la llei antitabac anava contra els drets i les llibertats bàsiques. Deien, llavors, que la canviarien en entrar a governar, però no ho van fer. Ens sona aquesta música, no? L’immobilisme com a estratègia política, convertida actualment en una estratègia de retrocés en la forma més ultra del negacionisme.

És així, el negacionisme envers el canvi climàtic concretat en opció política. Neguen la realitat d’aquest fenomen, que té el major suport científic mai vist a escala internacional. Tenim l’exemple de Castella i Lleó i la seva crisi d’incendis d’aquest estiu, durant la qual el mateix president de la comunitat va apuntar com una de les causes “una anomalia climàtica”.

I és que el repte de la crisi climàtica requereix accions just en el sentit contrari: transitar enfront de l’immobilisme. La transició ecològica és l’encàrrec més important que té la humanitat per als propers anys. Transformar-nos cap a un futur més verd, no hi ha altre camí.

Per açò, des del PSIB-PSOE seguim treballant com a Factoria de Transformació. Històricament, sempre hem estat la clau per a les transformacions socials, propiciant canvis estructurals estratègics per donar resposta als reptes de cada moment, però sempre des de l’equitat i amb una condició clara: la millora del benestar de les persones. I així ho seguim fent.

A les Balears, el Govern de Francina Armengol ha posat els dos pilars bàsics per a la transició energètica. El primer, la normativa. L’any 2019 es va aprovar la pionera Llei de Canvi Climàtic, que defineix els horitzons temporals per assolir els objectius d’estalvi energètic, reducció d’emissions de gasos hivernacle i participació d’energies renovables en la producció energètica. El segon pilar, l’econòmic i d’impuls d’inversions, materialitzat en el Pla d’Inversions en Transició Energètica, procedent del Fons Next Generation a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Amb aquests dos pilars, el legislatiu i l’econòmic, les Balears ja han entrat en la via de la transició energètica. Ho corroboren les dades: l’autoconsum ha crescut a les Balears el 49% durant els primers nou mesos de 2022 (3.596 noves instal·lacions), i la setmana passada es va registrar la major punta d’aportació d’energia renovable a la demanda elèctrica de les Illes (el 24,26%, com va fer públic la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic del Govern de les Illes Balears).

Molts altres esforços s’estan duent a terme, com l’impuls de les comunitats energètiques, la reducció de la demanda, la mobilitat elèctrica o les polítiques de millora de l’eficiència energètica. Totes són línies que també estan donant bons resultats. Podem dir que anam pel bon camí, però necessitam més celeritat. No ens queda temps: els propers anys són clau per assolir les fites marcades.

El canvi d’un sistema energètic antic a un altre basat en fonts netes o renovables, amb l’objectiu de mitigar el canvi climàtic, requerirà el compromís de tots, però també ens obrirà noves oportunitats que ens permetran una transició energètica justa i sense canvis en el benestar de les persones. Sí, hem de protegir les persones. Ho hem aconseguit en la crisi de la pandèmia i ho tornarem a fer en l’aplicació de les polítiques necessàries per fer front a la crisi climàtica.

A escala global ja ens han tornat a advertir a la Cimera de la COP27: no aconseguim frenar l’augment de la temperatura planetària; per tant, hem d’accelerar la transició. És cert que el repte és global, però la frase “pensa en global i actua en local” continua vigent.

Així, a les Balears hem posat les bases per a la transició ecològica. Ara toca accelerar i, per açò, seguirem impulsant les transformacions necessàries, conscients que no sols hem de gestionar els problemes mediambientals, sinó que hem de seguir transformant. Perquè volem que ca nostra sigui un territori amb un model econòmic sostenible i amb garanties de protecció social. Aquest és l’únic camí cap al futur, i sols els socialistes ho poden liderar.

Pilar Carbonero és secretària d’Emergència Climàtica i Medi Rural del PSIB-PSOE

stats