OPINIÓ

Turisme i Nadal

Una selecció de treballs periodístics d’’El Económico’, d’’Última Hora’, ens podria menar a un món de fantasia propi de les festes nadalenques que la publicitat ha implantat ja a la vida pública. Una sèrie de persones de pes en el món turístic/econòmic de l’illa de Mallorca ens fa saber en titulars unes opinions que no s’avenen massa amb la viva sensació d’una illa sobresaturada de turistes –i de gent que treballa en el sector– i vampiritzada per l’empresariat.

Mirau-ne uns exemples: Sabina Fluxa (Iberostar): “No ens podem permetre matar l’ecosistema marí”. Carmen Riu (Riu Hotels): “La massificació és un dels grans problemes”. Margalida Ramis (Gruphotel): “Som els distribuïdors de la riquesa del turisme”. Pep Canyellas (Fergus): “Els touroperadors s’hauran d’adaptar als nous temps”. Jaume Nebol (Protur): “No s’hauria de sentir envaït ningú, sinó visitat”. (A. Ginard explora el límit de població a les Illes Balears com a problema. I Pep Verger, director del suplement, constata que una disminució del turisme és compatible amb la millora de la temporada.)

Per tant, aquestes persones amb un alt grau de responsabilitat en l’activitat turística ens transmeten, respectivament, una comprometedora preocupació per l’ecologia del país, la necessitat de posar fre a la massificació, el compromís social del sector, la fi de l’imperi dels touroperadors i la conveniència d’un replantejament de la filosofia del turisme.

S’anuncien nous temps? La intervenció de Margalida Ramis en la progressiva millora dels salaris permetria una resposta afirmativa. D’altres currículums podrien anunciar o no grans bondats futures, però no en tenim garanties, només alguns indicis espargits i de vegades contradictoris.

Va, amarem-nos de l’esperit nadalenc de la publicitat, de manera que una conclusió final ens deixi bon gust de boca: aquestes persones amb altes responsabilitats en el món del turisme, i siguin quins siguin els seus propòsits de futur, reconeixen, almenys de manera implícita, tenir coneixement dels problemes que ens han duit aquí on som ara. Podria voler dir que assumeixen la seva part de responsabilitat?

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF