Opinió 22/01/2018

Torna el meló funcionarial

Si ens hi haguéssim posat quan tocava, potser ja faria dies que la reforma funcionarial estaria aplicant-se

i
Albert Roig
2 min

No sé si recorden que l'era Martí com a cap de Govern va començar amb les mobilitzacions funcionarials, amb els treballadors dels cossos especials i de seguretat com a grans protagonistes, per les retallades que se'ls imprimia després de constatar que el sistema era insostenible. Va quedar demostrat, al meu entendre, que la culpa no era pas dels funcionaris sinó d'un seguit d'actituds governamentals al llarg dels anys que van portar a un atzucac. Les crisis -la conjuntural i la sistèmica- s'acarnissaven i els funcionaris -acompanyats d'altres col·lectius contraris a les retallades- es manifestaven rere la pancarta amb l'eslògan 'Víctimes de la mala gestió política', mentre suportaven un 'pressing' mediàtic brutal perquè hi havia qui aprofitava la situació de crisi per titllar-los de privilegiats i de barruts -que no vol dir que algun sí que ho sigui, però en cap cas generalitzat- volent enfrontar-los així amb la resta de treballadors privats. En l'horitzó, el Govern prometia una reforma de la funció pública.

Hauran passat quasi sis anys d'aquell conflicte i ja en el darrer tram de l'era Martí torna a rebrotar el conflicte laboral amb els funcionaris. La discrepància no és altra que el projecte de llei de Funció Pública que ha presentat el Govern. Els sindicats dels treballadors han expressat el rebuig global a la reforma. El meló funcionarial torna a estar obert en canal, amb tots els seus ingredients: amenaces de mobilitzacions -fins i tot vagues-, acusacions de privilegis... i totes les misèries humanes que un es pugui imaginar.

La reforma de la funció pública era una de les prioritats des que Martí va pujar al Govern. De fet, venia d'un treball fet -no prou elaborat, segur- en els minsos dos anys que Bartumeu va governar i que va crear aquella taula de treball per la reforma de la Funció Pública que es va constituir el juny del 2010. Per tant, ens remuntem a quasi vuit anys enrere, però tot i detectat el problema, no s'ha fet res, només posar-hi pedaços quan ha pedregat, fins que nomenada una ministra fa poc més d'un any específicament per posar fil a l'agulla i resoldre un dels problemes més complexos que té l'administració pública. I és tan complex que requereix de moltes dosis de pedagogia, negociació i empatia, per les dues bandes, i això no es fa en un any. Si ens hi haguéssim posat quan tocava, potser ja faria dies que la reforma funcionarial estaria aplicant-se.

stats