TRIBUNA OBERTA
Opinió 15/05/2016

Teràpia de xoc per a la Fundació Palma Espais d’Art

Associació D’artistes Visuals De Les Illes Balears
3 min
Teràpia de xoc per a la Fundació Palma Espais d’Art

Algú, alguns, lluiten per transformar els models caducs perquè es tracta de construir i obrir noves possibilitats i capacitats des de la igualtat. És inútil aquella esquerra malenconiosa que denuncia tant el sistema com la il·lusió de transformar-lo, perquè genera que el treball crític quedi anul·lat, integrat en un discurs nihilista que com a tal és inofensiu perquè no té capacitat transformadora, en lloc d’una concepció de l’art com a projecte emancipador dirigit a tots.

Algú, alguns, reconeixeran en aquestes paraules la filosofia de Rancière i algú, alguns, com els artistes visuals, volen trencar el model ranci i a la deriva de la FPEA, la fundació que coordina els espais artístics de Palma, i així ho van proposar al seu patronat. Es tracta d’una acció transformadora que entén la fundació com un projecte emancipador, per al desenvolupament del potencial cultural de la nostra comunitat.

Què proposa l’AAVIB?

Començar amb la incorporació de les associacions del sector cultural a una taula de treball per consensuar un nou model de fundació. Una eina fonamental oberta a tots els ciutadans, per al pensament, el diàleg i la posada en comú d’eines d’anàlisis i propostes d’actuació entorn de la cultura i la seva relació amb la societat.

El debat de la taula ja està obert, l’AAVIB entén que, abans de tot, la fundació ha de professionalitzar i obrir el patronat, que ha de ser plural i representatiu i l’Ajuntament de Palma l’ha de dotar del presssupost adequat; no oblidem que les Illes som la comunitat autònoma amb menys despesa pública en cultura. Per això és necessari un pla de xoc de finançament públic a llarg termini, a més d’aprofitar altres línies de finançament.

Per arribar al referent que cercam s’ha de treballar amb plans estratègics i d’actuació, no amb un full d’una gestoria com s’ha fet fins ara. En el nou model de funcionament, necessàriament, s’hi hauran d’incorporar els criteris de bones pràctiques i de transparència en totes i cada una de les actuacions que es duguin a terme des de la institució; impulsar estratègies efectives de comunicació i difusió; introduir mecanismes efectius de control i avaluació de l’execució del pressupost i del programa de direcció, i impulsar la formació creativa del personal propi.

La FPEA ha de millorar les vies de producció, d’exhibició i difusió de l’art contemporani de les Illes i impulsar amb èxit espais oberts per a la recerca, la investigació i la producció artística que doni suport als creadors en totes les fases del procés creatiu, a més de facilitar un context d’experimentació i de lliure transferència del coneixement i completar l’equipament dels espais adscrits a la fundació per facilitar l’accés dels artistes a recursos materials i tècnics necessaris.

Les produccions, mitjançant la seva inclusió en xarxes i plataformes, o la detecció de les possibilitats de l’ancoratge dels projectes en altres sectors, com educació, treball social, empresa o turisme. ampliar i enfortir els vincles dels creadors amb el seu entorn més proper; les associacions veïnals i els casals de barri, fomentar les coproduccions amb altres centres de la ciutat, i establir noves aliances amb col·lectius d’experimentació i altres organitzacions.

Finalment, implicar-hi la ciutadania, oferir formes de participació que permetin la col·laboració de persones amb diferents perfils (artístic, científic, tècnic), nivell d’especialització (experts i principiants) i graus d’implicació; desenvolupar projectes col·lectius i participatius; i impulsar una formació com una eina cultural de transformació social que, a més, ha d’actuar de mediadora amb la ciutat i treballar per la inclusió dels diversos públics.

Com?

El nou model que proposa l’AAVIB es vertebra, en primer lloc, amb una direcció artística acompanyada d’un equip creatiu format per empleats públics i professionals i/o col·lectius autònoms que, com a agitadors culturals, treballin per projectes. Ho faran amb el suport d’un equip de “dinamitadors” entorn de la transferència del coneixement i un sistema de comunicació integral.

En segon lloc, mantenint l’equilibri necessari entre les propostes creatives i els recursos existents.

Finalment, amb l’autogestió comunitària del centre de creació CAC, que treballarà amb una comissió de selecció per escollir els creadors residents i distribuir entre els projectes o propostes més adients el pressupost anual assignat en forma d’ajudes a la producció o de desenvolupament dels projectes, tallers, formacions i altres activitats com conferències, presentacions, etc.

La FPEA ha d’aspirar a ser una eina fonamental en la creació de sentit col·lectiu entorn de l’art i la cultura contemporània. Per això l’AAVIB rebutjarà qualsevol model continuista que ja s’ha demostrat caduc i fracassat i treballarà per una transformació modernitzadora, democratitzadora i transparent.

AAVIB

ASSOCIACIÓ D’ARTISTES VISUALS DE LES ILLES BALEARS

stats