13/06/2013

Stefan Sagmeister: "El disseny fa feliç"

3 min
Si fa coses que ja coneix, l'Stefan s'avorreix.

És un dels grans. Geni i figura. Premis i prestigi. Èxit i reconeixement. Alt i fort. Agradable i confortable. Visionari. Pensa lògic: El plantejament d'un problema excepcional inspira una solució excepcional. Es fa escoltar. I fa venir ganes de parlar. Les dues coses a la vegada. Pensa abans d'opinar. Cap resposta perquè sí. Cap frase en va. Discurs calmat però apassionant. Vincula el disseny amb l'amor i la felicitat. I és un dels culpables d'haver donat emoció a un terreny tan fred com el disseny: ¿T'has enamorat mai d'algú a través del disseny gràfic? Sí, fa. I l'acompanya d'una pausa tripartida: (pausa) (pausa) (pausa). Després t'ho explico.

AMOR I BALI. Parlem de l'era de les emocions: de deixar enrere la idea de la simplicitat i la fredor del modernisme i explotar l'emotivitat. Ell commou: amb les paraules, amb les idees, amb el disseny. Sempre sorprèn i explica històries com si fossin secrets: suau i amb complicitat. No té pressa i s'atura en els detalls. Li demano que m'expliqui qui era ella. I ho fa: es va enamorar (gràcies a la feina) i es va desenamorar (durant unes vacances). No va acabar bé: Dammit! Riu, amb la tranquil·litat d'haver tancat un capítol. Segueixo amb l'amor: Quin és el millor lloc per enamorar-se? Jo em vaig enamorar a Bali. Respira i segueix: I ho vaig deixar a les Galápagos. I un cop més, riu; des del respecte i la nostàlgia. ¿I el millor lloc per tenir idees? En un trajecte llarg de tren, el moviment és clau: avançar i veure el paisatge passar de prop; velocitat i interconnexió d'idees.

CRIM I DISSENY. Concentració total, marques de la vida a la cara, ferides curades: Pot fer feliç el disseny? Sí. En tots els sentits. El 50% de la gent del planeta viu en ciutats i tot el que t'envolta és disseny: pintaungles, sabates, terra, edificis, carrers, parc, ciutat: TOT. La influència del disseny en algú que viu en una àrea urbana és exactament la mateixa que té la natura en algú que viu al camp. ¿El disseny ens fa millors? Sí, i també ens permet viure millor. ¿Estem millor ara que fa un segle? Sense cap dubte! I fa un segle estàvem millor que un segle abans. Segur? Sí. I en tinc la prova: un estudi de Steven Pinker demostra que el crim ha baixat sense parar. Ara vivim més en pau que fa anys: per càpita, hi ha menys gent morint a mans d'un altre home que mai abans en la història de la civilització.

IONQUI I VIDA. Distància entre les paraules, reflexió a cada frase. Profund. I a tu, què et fa feliç? La meditació, la psicologia cognitiva i les drogues. ¿Amb què et quedes? Quan vaig fer l'experiment, el que em va funcionar millor van ser les drogues. Cop de veritat i una explicació: Amb la meditació passa com amb el gimnàs: quan deixes d'anar-hi, deixes d'estar en forma; quan deixes de meditar, deixes de ser feliç. Anàlisi profunda sobre aquest titular contundent i següent pregunta: ¿El disseny neix de l'avorriment? Per a mi, sí; jo sóc un ionqui de l'aventura. La necessito. Necessito dissenyar la meva design life de manera que hi hagi balanç entre la novetat i la repetició: si faig coses que conec, m'avorreixo; si faig coses que no conec de res, m'agafa ansietat. He de trobar el punt just.

BONES I MALES. ¿Què és una idea? La manifestació d'una cosa NOVA. En la seva totalitat, o en alguns aspectes. ¿Què més? Em mira, descansa la paraula, i finalment diu: Hi ha centenars de definicions i no me n'interessa cap: intentar definir conceptes com idea o disseny m'avorreix. No hi ha arrogància en les paraules. Complicitat en el gest, en el riure, en el to. Un silenci. I un altre. I, finalment, un últim apunt en l'aire: I contestar la pregunta també, no?

stats