Reciclo… com puc

La conscienciació ambiental ha d’arribar al productor i al productor de residus, entenent que tots som productors de residus en major o menor mesura

Una consideració prèvia: benvinguda sigui qualsevol campanya que vulgui fomentar el reciclatge en general i el reciclatge correcte en particular. Encara més quan arriba al costat de mesures per reduir la producció de residus, com ara incentivar el consum de l’aigua de l’aixeta en un país de muntanya com el nostre o apujar el preu de les bosses de plàstic dels supermercats per promoure l’ús de bosses reutilitzables. Però permeteu-me que sigui crítica amb les dificultats per reciclar que venen 'de fàbrica' i contra les quals no s’està actuant encara, ni institucionalment ni des de la força que puguem tenir com a consumidors. Ja entenc que a Andorra consumim molts productes fets a fora i en la fabricació dels quals poc hi podem incidir per molt que en siguem els clients finals. Tanmateix estic convençuda que sí que podríem replantejar la producció pròpia de manera que els envasos, embolcalls i altres formats finals facilitessin el reciclatge domèstic.

M’imagino que no soc l’única que s’hi ha trobat: després de les vacances una bústia plena de revistes i fulletons. Alguns amb un embolcall de plàstic. D’altres amb grapes. N’hi ha també amb un paper tan encerat que dubtes de si és veritablement reciclable o no. Si ho vols fer bé t’hauries de dedicar a arrencar grapes, separar plàstics i prendre una decisió sobre els papers que semblen plàstic i que, al cap i a la fi, potser són plàstic i no paper. Al cinema llances la paperina de crispetes al cubell del paper, però ja saps que el cartró ha absorbit tant d’oli que en realitat hauria d’anar a una fracció orgànica que de moment no tenim, per molt que alguns restaurants de menjar ràpid del país ens indueixin a creure-ho.

La conscienciació ambiental ha d’arribar al productor i al productor de residus, entenent que tots som productors de residus en major o menor mesura. Llegia fa poc que, cada vegada més, en el disseny i la concepció de nous productes es té en compte com acabarà el producte en qüestió: serà reciclable o reutilitzable? Serà biodegradable o compostable? Segurament a casa ho farem tots millor si a la fàbrica, a la impremta o al taller també ho fem -o ho encarreguem- millor.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF