03/07/2013

"Rebrem", diu ell

2 min

El meu amic no es conforma a ser pessimista, ell és directament catastrofista. En comprovar que no s'ha acomplert l'hecatombe anunciada per ahir, pateix una decepció que només supera en enlairar una visió apocalíptica per a demà. Sempre, segons ho veu, estam a punt de ser destruïts per una varietat de causes que es resisteixen a qualsevol casta de catalogació. Aquesta destrucció pot afectar l'univers, la galàxia, el sistema solar, el planeta, Europa o Mallorca: el cas és que la catàstrofe ens aplegui a tots nosaltres.

Aquest nosaltres afecta tota casta de grups -numèricament, geogràficament, culturalment... En la seva profecia d'ahir, som les persones que més o menys compartim una idea de país i un sentiment de pertinença a la cultura catalana. Ell ho resumeix dràsticament: "catalanistes", entre els quals s'inclou.

I quin és l'infortuni que amenaça els catalanistes? Comença per establir un antecedent pertorbador: la repressió i/o depuració dels signants de la Resposta als catalans de juny de 1936, adreçada als signants del Missatge als mallorquins .

En la seva opinió, s'escalfa de manera molt accelerada la catalanofòbia davant l'ideal d'independència que s'estén entre els catalans. L'extrema dreta present a Mallorca s'atribueix la missió de mantenir l'espanyolitat de l'illa contra l'invasor català: és a dir, viu en una terra de frontera en perenne estat d'alerta. I ja han començat a aparèixer els primers indicis de campanya contra qualsevol forma de catalanitat de Mallorca, ni que sigui estrictament cultural. El president Bauzá ens ha fet sortir de l'Institut Ramon Llull, per exemple, i així ha fet l'ullet a aquesta extrema dreta de dins i de fora del PP. Els seus integrants se senten forts.

"T'avís, diu ell, rebrem". No en pensa de bona.

stats