OPINIÓ
Opinió 12/04/2019

¡Que viva Zapata!

i
David Abril
3 min

Pablo Casado ha proclamat des d’Eivissa que, si guanya, posarà fi a la vegada a l’ecotaxa i la turismofòbia, que per a això té un màster. Però les Illes no han estat l’únic indret on s’ha parlat d’ecotaxa aquests dies. A Mèxic, la premsa turística qualificava d’“un altre cop als hotelers” l’ecotaxa que, des d’inicis d’aquest mes d’abril, s’ha començat a aplicar als establiments hotelers del Carib mexicà. Concretament, es tracta de l’anomenat Dret de sanejament ambiental aprovat pel municipi que duu el nom del president indígena Benito Juárez, considerat un dels impulsors de la república mexicana. I els mexicans no van de bromes: un 30% sobre el valor de l’estada, que s’haurà de destinar a polítiques ecològiques, desenvolupament social, seguretat pública i obra urbana.

No es tracta de l’única novetat pel que fa al turisme d’ençà que Andrés Manuel López Obrador (AMLO) va prendre possessió fa només uns mesos. Una de les primeres coses que va fer el nou president va ser aturar les obres del megaprojecte de nou aeroport internacional al llac Texcoco, que havia deixat el país endeutat, a la vegada que posava a la venda el luxós avió presidencial que feien servir els seus antecessors per donar exemple.

Després, va ser la supressió del Consejo de Promoción Turística de México (CPTM). AMLO ha acusat l’organisme de corrupció, i de tudar diners públics en un Estat que sota l’anterior govern retallava serveis públics bàsics mentre desviava ingents quantitats de recursos cap a aquest organisme, des d’on es practicaven fins i tot suborns per aconseguir (vos sona?) que se celebràs a Mèxic el Gran Premi de Fórmula 1. Això ja va irritar i molt 'el sector', que va llançar tota la seva munició mediàtica –inclòs el portal de referència mundial en turisme preferente.com, impulsat des de Palma per l’exguionista de Jaume Matas, Javier Mato–, anunciant una gran catàstrofe pel que fa al present i el futur del turisme a Mèxic. "¿Cuánto van a poner ustedes para promoción?", responia aquesta setmana el secretari de turisme als hotelers.

Una altra de les mesures és l’anomenat Tren Maya, un projecte de ferrocarril amb vocació d’afavorir un desenvolupament equitatiu per al sud-est del país, facilitant el transport de mercaderies, la interconnexió entre els estats de la regió i l’aposta per un tipus de turisme que pivoti al voltant de la cultura maia. Es tracta d’una aposta –ratificada per consulta popular el passat novembre– prou diferent del model extractivista de 'resort' que concentra el negoci turístic en poques mans, de tot-inclòs i polsereta, amb poques o nul·les opcions de redistribució de beneficis entre les comunitats locals, i construït habitualment en àrees naturals fins aleshores gairebé verges.

Si a tot això hi afegim l’anunci de normatives i regulacions destinades a protegir el medi ambient i les condicions laborals, com ara el control de la subcontractació i l’externalització de serveis, és evident que el nerviosisme augmenta. Especialment entre alguns dels nostres honorables compatriotes, perquè les inversions allà de grups empresarials com Iberostar, Melià HR, Barceló, Riu i Matutes en els darrers anys són de milers de milions d’euros, confiats a les facilitats atorgades per un govern de dretes i corrupte. O Rafa Nadal, a qui no fa tant afavoríem al Parlament amb una Llei a la carta per al seu centre internacional de tennis 'exclusiu', que ara resulta que també en té un allà, de centre, a Cancun. Això sí: és una 'extensió' del de Manacor. El tennista també va comprar el 2017 dos hotels de luxe a l’illa de Cozumel, al Carib mexicà. Fins i tot es rumoreja que la 'sortida pactada' d’Aurelio Vàzquez, mà dreta dels Fluxà i expresident de la Federació Hotelera de Mallorca anunciada fa uns dies, podria tenir a veure amb les frustrades expectatives del grup turístic a la zona.

No és d’estranyar, vistos els interessos que uneixen el nostre destí i el de Mèxic, la patròtica i tancada reacció a les declaracions d’AMLO, quan fa unes setmanes demanava al Regne d’Espanya i el Vaticà que demanassin perdó per la matança d’indígenes que la nostra historiografia encara es presenta com un 'descobriment'... Com han de demanar perdó alguns, si el que volen és seguir fent el mateix?

Crec sincerament que les decisions d’AMLO d’aquests darrers mesos són clau perquè els mexicans i mexicanes recuperin la seva sobirania, però també ens ofereixen pistes pel que fa al nostre present i el nostre futur, i sobre les fites –pròpies– necessàries per transitar cap a un altre model turístic, econòmic, social i ecològic. En la setmana en què es commemora el centenari de la mort d’Emiliano Zapata, el líder de la revolució mexicana, com a mallorquí internacionalista vos dic: "¡Que Viva Zapata!".

stats