Projectes i persones

Els projectes existeixen perquè els fan les persones. D'entrada, doncs, les persones ja són importantíssimes, perquè estan en l'origen del projecte.

Divendres passat el cap de Govern ens deixava una altra d'aquelles frases que queden molt bé per als titulars dels mitjans de comunicació, però que si un s'atura a pensar-la s'adona de les grans contradiccions que a la pràctica genera. Deia Toni Martí: "el projecte val més que les persones". No hi estic d'acord i intentaré argumentar-ho. Per fer-ho començaré amb una seqüència, de la qual d'entrada ja demano disculpes per l'abús en la utilització dels dos mots: projecte i persones.

Els projectes existeixen perquè els fan les persones. D'entrada, doncs, les persones ja són importantíssimes, perquè estan en l'origen del projecte. Però és que a més, aquestes mateixes persones que han fet el projecte, o les que posteriorment s'hi han acostat, busquen d'altres persones perquè el tirin endavant. Però no volen qualsevol persona, sinó aquelles que consideren les millors per a la finalitat del seu projecte.

Ningú pot negar que aquesta seqüència és vàlida, perquè no se m'acut que hi hagi gent que no busqui les millors persones per tirar endavant una obra. Exemples en tenim en qualsevol dels àmbits de la vida quotidiana, ja sigui en el món empresarial, el cultural, l'associatiu, l'esportiu o, òbviament, el polític.

Si la seqüència encara genera dubtes en l'argumentació, aleshores cal preguntar-nos: les empreses no miren de trobar els millors executius i els treballadors més capacitats? Qualsevol associació no intenta sempre convèncer les persones que veuen que poden estar interessades en el camp en què treballen? Els clubs esportius, no formen les persones de les categories inferiors perquè acabin sent els millors defensant la samarreta en funció de quins siguin els seus valors? I també els partits polítics, coalicions o agrupacions, no busquen a l'hora de configurar les llistes aquells que creuen que poden ser els millors candidats per defensar el seu projecte i/o programa per guanyar les eleccions?

No cal anar a fora per trobar exemples, el propi cap de Govern va qualificar de "Govern dels millors" el primer gabinet ministerial que va confeccionar l'any 2011. És a dir, va anar a buscar les persones que ell considerava més ben preparades per fer les tasques executives del govern i aplicar les polítiques per fer realitat el seu projecte. Per tant, el propi cap de Govern amb els fets i la praxi es desmenteix ell mateix quan diu que el projecte val més que les persones.

Per cloure: hi ha molts exemples de grans projectes que han fracassat perquè al capdavant no s'hi han posat les persones més ben preparades o les que millor representen els seus valors, i si bé és veritat que els projectes són molt importants, no és menys cert que els projectes sense les persones no són res.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF