Posa pebre a la vida!

Originari d'Amèrica, és present en infinitat de receptes i plats tradicionals en cultures gastronòmiques de tot el món

El pebre vermell en pols, també conegut com a 'pimentón', és possiblement un dels condiments més saborosos i aromàtics que dona la terra. Originari d'Amèrica, és present en infinitat de receptes i plats tradicionals en cultures gastronòmiques de tot el món. Fins i tot s'utilitza amb finalitats terapèutiques, ja que és un bon analgèsic natural farcit de vitamines, minerals i àcids saludables.

Però anem a taula, que és on estem més acostumats a consumir-lo. Unes patates braves, un xoriç, una sobrassada, un pop a la gallega, un braó de porc curat, un pernil al forn o una salsa d'aperitiu no serien el mateix sense el toc que els dona el pebre vermell en pols. I el millor de tot, és que n'hi ha per a tots els gustos: dolç, agredolç i picant. Jo, personalment, em decanto pel picant, més ara que sembla que torna el fred.

Avui us porto 3 plats súper fàcils de preparar amb el pebre vermell, com a bona extremenya, sempre recomano el de La Vera com a protagonista. Només necessiteu els ingredients, un microones o una paella i una mica de traça. Espero que us agradin:

Truita de patates picant

Ingredients per a 4 persones

  • 6 ous
  • 300 grams de patates
  • 100 grams de ceba
  • Sal, oli
  • Pebre vermell picant en pols

Pelem les patates i la ceba i ho tallem a rodanxes (ni molt primes, ni molt grosses). Primer posem a foc lent en una paella amb oli prèviament escalfat la patata i un parell o tres minuts després la ceba anem remenant de tant en tant fins que trobem que la barreja queda ben cuita i melosa, o el que és el mateix, fem allò que s'ha de fer perquè la patata i la ceba quedin 'potxades'. En uns 20 minuts hauríem de tenir-ho llest. Batem els ous, afegim sal al gust i els reservem. Retirem del foc la patata i la ceba ben escorreguda de l'oli i afegim el pebre vermell en pols, remenem fins que tota la barreja agafi el color del 'pimentón'. Hi llencem els ous i tornem a remenar tots els ingredients. Ara que ja tenim la barreja a punt, agafem una paella mitjana, fiquem una miqueta d'oli per tal que no s'empegui, l'escalfem a foc mig i afegim els ingredients. Amb l'ajuda d'una espàtula ho repartim per la paella per tal que quedi uniforme i esperem que els ingredients se solidifiquin una mica per la part inferior de la truita abans de donar la volta. Un tomb ràpid i ho deixem una altra estona segons ens agradi que l'interior quedi més o menys sucós. Recomano la segona opció, és a dir, que l'interior quedi cru i, per tant, més melós, sucós i saborós. Ho posem en un plat i llest.

Patates braves de poble

Ingredients per a quatre persones

  • 500 grams de patates, preferiblement petites
  • Sal en escames
  • Oli verge d'oliva
  • 50 grams de maionesa
  • Pebre vermell en pols

Agafem les patates, les rentem i sense pelar-les les posem dins un bol tapat amb film transparent. Si són petites, les fem coure 12 minuts al microones. Si són més grans, les deixem uns minuts més. Les podem punxar amb un escuradents per saber si estan prou toves i, per tant, estan fetes. Compte al treure el film del bol, ja que sortirà un baf de vapor. Un cop cuites les pelem amb cura i les partim per la meitat. Les posem al plat, hi tirem un bon grapat de sal en escames, hi afegim la maionesa al damunt i les empolvorarem amb el 'pimentón' picant, dolç o agredolç, segons els gustos. Ho ruixem amb un raig generós d'oli verge d'oliva per sobre i amb només un quart d'hora tindreu a taula un plat senzill però realment exquisit.

Pernil al forn tebi (tipus lacón)

Ingredients per a quatre persones

  • 400 grams de pernil al forn
  • Sal en escames
  • Oli d’oliva verge
  • Pebre vermell en pols

Més fàcil de fer que les patates del poble és el pernil al forn. Amb només 3 minuts tindrem el plat a punt. Posem el pernil en llesques en un plat. L'escalfem al microones durant 30-40 segons. Retirem el plat del microones, afegim la sal en escames, hi espolsem el 'pimentón' i amb un bon raig d'oli plat acabat! Més fàcil impossible. I saborós. Aquesta mateixa recepta també es pot fer amb braó de porc curat, amb pit de gall d'indi llescat o amb pit de pollastre laminat.

Bon profit i, sobretot, mai no deixeu de posar de tant en tant una mica de pebre a la vida!

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF