TRIBUNA OBERTA
Opinió 16/04/2020

Parlamentarisme en temps de pandèmia

Joana Aina Campomar
3 min

Diputada de MÉS per MallorcaQuan ens vàrem presentar a les eleccions del maig del 2019, en cap dels programes electorals es plantejaven propostes sobre com fer front a una pandèmia. Parlàvem sobretot de models econòmics, recerca d'innovació, transició energètica, canvi climàtic, habitatge, transport públic, educació, sanitat, igualtat, violència de gènere, cultura, pensions, ocupació, dependència, Règim Especial de les Illes Balears i sistema de finançament autonòmic des d’una perspectiva que ha capgirat 180 graus. De fet, les iniciatives parlamentàries de fa menys d’un mes semblen d’un temps passat molt llunyà. S’ha capgirat de cop el nostre món individual, grupal i global. Com un malson del qual sabem que no ens podrem despertar perquè ja formarà part per sempre de les nostres vides.

Les nostres prioritats són sanitàries i socials. Les nostres preocupacions, sanitàries, socials i econòmiques. La nostra por, què passarà? En sortirem?

Com a ciutadana de peu, conhortada per la resposta solidària de la gent i de les persones que estan en primera línia als serveis essencials, sobretot els serveis públics sanitaris, que corren el risc més gran. A la vegada, alleugerada de tenir un govern d’esquerres que ha prioritzat des de fa cinc anys les polítiques socials (sanitat, educació, serveis socials, habitatge i ocupació), malgrat que encara quedi molt per fer-hi i malgrat que pensem que moltes de les propostes s’han de millorar per insuficients. Ara que començàvem la recuperació de la crisi econòmica del 2008, no podem permetre que amb aquesta crisi sanitària paguin els mateixos, ni quedi gent enrere, ni deixem gent tirada.

Els governs executius en poques setmanes s’han hagut de posar al capdavant de mesures urgents i d’emergència implantant i impulsant normatives i mesures sanitàries, econòmiques, tributàries, socials i legals.

Les parlamentàries i els parlamentaris en les primeres setmanes hem tengut un paper d’observadors i de suport de reials decrets llei, ordres i instruccions de les mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte sanitari, econòmic i social derivat de la crisi sanitària de la covid-19. Cada dia ha duit mesures noves i respostes dels governs executius enfront d'una situació sanitària en escalada.

En aquest marc, de la mateixa manera que a la major part d’assemblees i parlaments autonòmics, i d’acord amb les mesures sanitàries imposades, l’activitat parlamentària presencial del Parlament de les Illes Balears inicialment es va veure reduïda. En un primer moment, durant el temps de confinament total, es va activar la Diputació Permanent, la Junta de Portaveus i la Mesa del Parlament mitjançant videoconferència i vot telemàtic, i ara, com una segona fase, s’han posat en marxa plens reduïts amb control al Govern, vot telemàtic i respectant les condicions de les autoritats sanitàries i els plans de contingència del Parlament per vetllar per la salut dels treballadors, diputats i diputades.

Tot això també ha necessitat maduresa i reflexió. No tots els grups de la Cambra pensam el mateix, ni políticament ni estratègicament. Però, malgrat les diferències, els membres de la Mesa i els portaveus dels grups parlamentaris hem debatut i cercat el consens mentre els treballadors han fet front als reptes jurídics i tecnològics de l’impacte covid-19.

Tots els grups de la Cambra hem consensuat destinar l’estalvi en dietes no efectuades de desplaçament i allotjament als serveis públics per fer front a l’impacte sanitari, social i econòmic de la covid-19. Des de MÉS per Mallorca anàvem més enllà, com també altres grups parlamentaris, com Proposta per les Illes i Unides Podem, proposant mesures de reducció de despeses, com assignacions a grups parlamentaris i/o retribucions de diputades i diputats, durant el termini de durada de l’estat d’alarma perquè es destinin als serveis públics. Altres defensen les donacions particulars.

En qualsevol cas, la nostra responsabilitat i principal tasca en aquesta crisi comença a partir d’ara. Estar preparats perquè, juntament amb les nostres institucions executives, impulsem les mesures necessàries en els propers mesos per pal·liar l’impacte i les greus conseqüències de la crisi sanitària, social i econòmica en el futur proper, mitjà i llunyà sobre un model econòmic de monocultiu turístic com el nostre. Moltes qüestions per debatre, revertir i/o canviar. També per aquest motiu MÉS per Mallorca ha proposat allargar el segon període de sessions fins a final del mes de juliol. Vull pensar que serem capaços entre tots de sumar, contribuir i dibuixar un futur sostenible perquè un futur nou és imparable.

stats