OPINIÓ
Opinió 24/03/2018

Objectiu: Mallorca, el millor país del Món!

i
Tomeu Martí
3 min

En els 35 anys de teòric autogovern de les Illes Balears, que, en realitat, no ha passat d'una autonomia vigilada i intervinguda econòmicament, gairebé no hi ha hagut cap polític o cap proposta política que s'hagi aventurat a fer plans de llarg abast, no pensant en les properes eleccions, sinó en les properes generacions.

No hi ha hagut propostes valentes, audaces, engrescadores i desafiants, si cal, que hagin posat en el centre el benestar i els interessos del conjunt de la ciutadania. Per ventura els PSM...

El cas és que Mallorca (parlaré de Mallorca, que és el que més conec, conscient que gairebé tot el que diré és aplicable a les altres illes), si ho pensam fredament, podria ser una societat molt més rica, benestant, equilibrada i solidària d'allò que ho és avui i d'allò al que semblam condemnats demà.

De fet, Mallorca podria ser el millor país del Món per a totes i cadascuna de les persones que l'habitam.

A causa de factors molt diferents, Mallorca té les condicions per esdevenir un país exemplar en l’àmbit mundial, amb els majors índexs de benestar social. Gràcies a la seva dimensió, situació geoestratègica, composició social, context econòmic, clima, entorn i paisatge, Mallorca té un potencial que avui, en el millor dels casos, es malbarata, quan no es destrueix.

Avui, si disposàssim de les eines necessàries, ja és possible fer una Mallorca amb un estat del benestar modèlic a escala mundial, amb pobresa zero, amb polítiques que garantesquin l’habitatge digne per a tothom, la cohesió social, la igualtat d’oportunitats, i on sigui impossible discriminar cap persona per cap raó.

És perfectament materialitzable una Mallorca on convisquin en pau i igualtat persones arribades de qualsevol punt del món, amb el català com a interlingua i amb un respecte absolut per la resta de llengües; on hi hagi el sistema educatiu més avançat del món, i una universitat puntera, i un sistema comunicatiu propi, obert i plural.

Un país que aposti per la memòria històrica com a vacuna per evitar repetir errors del passat; per la cultura com a factor de benestar i llibertat per als ciutadans i per la interrelació amb la resta de territoris germans.

Avui és possible implementar una administració pública moderna, desburocratitzada i simplificada, que s'adapti a les necessitats de la ciutadania. Amb una democràcia tan directa com sigui possible en cada moment, amb estàndards i valors del segle XXI, amb un model judicial propi i separat del poder polític; i amb corrupció zero.

Una Mallorca equilibrada territorialment, que tengui garantides unes bones comunicacions per mar, aire i internet; amb una legislació avançada en polítiques ambientals i que contribuesqui a combatre el canvi climàtic.

Una Mallorca amb una economia diversificada, amb un repartiment del treball equitatiu, amb una renda social i unes pensions garantides.

El país més solidari de la Terra, per esdevenir un bon exemple per a tots els pobles del món, que dediqui part dels seus pressuposts a combatre la pobresa a altres països, que aposti sempre per la Pau i que exercesqui la solidaritat amb les persones més desfavorides del Planeta i amb les que cerquen acollida o asil.

Un País just, de persones lliures i solidàries.

Res del que està escrit aquí és impossible. Només cal encetar i encertar el camí i els xinesomallorquins ens han ensenyat que “una excursió de 3.000 quilòmetres comença amb una passa”.

Amb els precedents que he esmentat al principi, la iniciativa no sorgirà de dins de la política institucional. Si deixam de banda els mals polítics, les bones persones que són a les institucions, en general, defensen que del que es tracta és de fer “una bona gestió”...

Sí que pens que cal confiar en les entitats de la societat civil organitzada, amb les capdavanteres OCB i GOB i amb moltes altres que, des d'àmbits ben diferents, fan feina en allò urgent i també en allò important.

És des d'aquestes associacions que treballen per millorar la qualitat de vida que cal esperar que promoguin iniciatives per en primer lloc pensar i dissenyar, en segon lloc identificar les eines necessàries per possibilitar-ho i, finalment, materialitzar l'objectiu.

Cal elaborar el llibre blanc del futur de Mallorca, un full de ruta per millorar pas a pas el nostre país i promoure campanyes de diàleg social per recollir propostes de totes les persones que s'engresquin en el bell objectiu de construir un futur col·lectiu molt millor.

I, finalment, assolir un objectiu que és possible, que és engrescador i que és inspirador: fer de Mallorca el millor país del Món.

stats