Opinió 09/04/2018

#NoCallarem

La lletra de 'Los borbones son unos ladrones' interpel·la, qüestiona i deixa en evidència els poders d'un estat, d'un règim caduc, capaç de tot per sostenir-se a ell mateix

i
Albert Roig
1 min

La repressió, l'acció punitiva com a forma de govern, l'aliança de tots els poders d'un estat per vulnerar els drets més elementals i mantenir privilegis... a vegades aquestes actituds, en lloc de provocar la reacció poruga de la gent, el que fa és despertar la capacitat d'autoorganitzar-se i demostrar-se a si mateixa el poder que té.

El darrer exemple el tenim en la resposta que hi ha hagut a la condemna del Suprem espanyol al raper Valtonyc a tres anys i mig de presó per considerar la lletra d'un rap seu com a enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona. La resposta va ser ràpida, es va crear la plataforma 'No callarem', formada de forma transversal per molts ciutadans en defensa de la llibertat d'expressió preocupats per la recessió d'aquest dret a Espanya.

Perquè recordem: Valtonyc, sí, però també Pablo Hasel i La Insurgencia. És evident que això no va d'un, dos o un grup de rapers, sinó que és el concepte de llibertat en tota la seva dimensió el que està en perill. Perquè avui són ells, però demà ho pot ser qualsevol dels creadors artístics; i per això fan servir les armes que tenen, la música i la lletra condensant en un rap l'essència de tot plegat i amb un títol ben suggerent: 'Los borbones son unos ladrones'.

Una lletra que interpel·la, que qüestiona i que deixa en evidència els poders d'un estat, d'un règim caduc, capaç de tot per sostenir-se a ell mateix. La plataforma 'No callarem', impulsada fonamentalment des del món de la cultura, així com tantes d'altres mobilitzacions ciutadanes autoorganitzades, fan palès que sols el poble salvarà el poble.

stats