L'EDITORIAL
Opinió 20/06/2013

No es pot generalitzar la crítica a la Justícia

2 min

Què està passant a la justícia? La decisió de l'Audiència Provincial de Madrid d'anul·lar la causa que el jutge Edipio José Silva segueix contra l'expresident de Caja Madrid, Miguel Blesa, per la concessió d'un crèdit de 26,6 milions d'euros al grup Marsans és certament sorprenent i s'afegeix a un seguit de situacions estranyes que s'han donat en altres casos coneguts.

Tot plegat augmenta la percepció de la ciutadania que la justícia no és igual per a tothom, i que quan un jutge apunta cap a algú molt concret topa amb un munt d'obstacles dins mateix de l'administració de justícia. És evident que és preferible viure en un sistema garantista, que permet que totes les decisions puguin ser recorregudes davant una instància superior, però hi ha un dubte raonable: es posa el mateix zel en totes les ocasions?

El fet és que sol coincidir que alguns investigats, normalment polítics, considerin una persecució que se'ls comencin a revisar actes administratius, possibles comissions i totes les actuacions realitzades durant els seus mandats. El cas paradigmàtic és el dels membres d'Unió Mallorquina. Atribuïren durant temps les investigacions contra ells a una "conxorxa" de l'Estat per anar contra els nacionalistes. Denunciaren una vegada i una altra que eren innocents víctimes del centralisme. Algú comparà l'argument al principi, tot i que, a mesura que avançaven les perquisicions, anava quedant clar quin tipus d'organització havia esdevingut el partit regionalista.

La primera sessió de la vista oral per Can Domenge no podia ser més il·lustradora. Els mateixos que renegaven dels investigadors han acabat admetent que manipularen u concurs públic i cobraren quatre milions d'euros en comissions. Fins i tot Bartomeu Vicens confessà que era una pràctica que es repetí en altres casos, com Son Oms. Una conducta delictiva que ara és reconeguda per aquells que fa relativament poc temps es mostraven indignats amb l'acció de la Justícia. Caldrà, per tant, evitar amb el sistema judicial el mateix que sovint passa amb els polítics: generalitzar la crítica és injust. Hi ha casos en què el sistema no funciona, en d'altres, com en el d'UM, és absolutament purificador.

stats