ERROR 403

No és la població, és l’economia

Com es pot limitar per la força la població a les Illes Balears, un dels principals pols d’atracció turística de la Mediterrània? L’única manera seria optar pel filferro espinós, la vigilància fronterera, l’enduriment de les condicions de residència i la deportació massiva. A l’estil Trump, vaja; vulnerant els drets humans més bàsics. Per això sorprèn que persones serioses escriguin, i publiquin, que no hi ha cap problema d’habitatge, sinó d’excés d’habitants, i demanin al Govern que el resolgui.

Dir que la manca d’habitatge no és el problema ja és fer un salt argumental fal·laç que oblida que hi ha una gran quantitat de cases i pisos buits, sotmesos a l’especulació, que són segones residències, i que es dediquen a l’allotjament turístic. Però si fos possible fer veure que aquest elefant no hi és, encara caldria tenir en compte que la gran majoria de la població nouvinguda a les Illes Balears hi ha arribat per l’economia. En concret, pel creixement sense fre del turisme durant dècades. Un sector que es fonamenta en la mà d’obra poc qualificada i mal pagada.

Sense l’ús de la força i l’autoritarisme, l’única manera de frenar l’atracció de més treballadors és limitar el creixement del sector turístic. O, més aviat, fer-lo decréixer. I proposar això no sembla propi de persones serioses que creuen que no falta habitatge. Sembla més aviat cosa d’ecologistes, de radicals, i de gent que pretén canviar les Illes Balears perquè creu que l’ameba del turisme les està fagocitant. Ara, situar el problema de les Balears només en l’augment continu de població, sense tenir en compte el turisme –o sigui, l’economia–, és molt menys seriós. De fet, tal com demostra la història, és un mal símptoma i fins i tot és perillós.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF