CIMERA SOCIALISTA
Opinió 07/06/2013

Navarro es queda sol amb la consulta

Socialistes valencians i balears fan front comú amb el PSC pel federalisme, però no pel dret a decidir

Quim Torres
3 min

Palma.El front federalista que lidera el primer secretari del PSC, Pere Navarro, suma adeptes, però pel camí es van quedant algunes de les seves reivindicacions. Els líders dels socialistes catalans, valencians i balears van escenificar ahir a Palma una entesa per empènyer el PSOE cap a la defensa d'una reforma constitucional que dibuixi un estat federal i, de passada, a assumir la reivindicació d'un nou sistema de finançament que no perjudiqui les tres comunitats, de les que més aporten a la solidaritat. El front comú, però, no inclou una consulta sobiranista a Catalunya. Navarro es quedarà sol defensant-la. No exigirà que la reforma constitucional la inclogui. Es conforma que no la prohibeixi.

"No he vingut a buscar suports. He vingut a dialogar", va afirmar el líder del PSC de bracet de la secretària general del PSIB, Francina Armengol, i el secretari general del PSPV, Ximo Puig. Navarro consolida una xarxa de complicitats amb els seus socis de parla catalana per convèncer el PSOE d'una reforma constitucional "en la qual ningú creia" fa molt poc. Una reforma que té encara oposicions rellevants dins el socialisme espanyol. Els tres líders ho assumeixen i confien a superar les reticències.

"El problema per reformar la Constitució i avançar cap al federalisme no serà el PSOE", sinó "el PP de Rajoy, i Artur Mas", apuntà Navarro, que va anunciar reunions amb la resta de barons socialistes per intentar convèncer-los de la bondat de la seva proposta. El primer secretari del PSC prefereix veure el got mig ple, destacar la "gran evolució" que han fet els socialistes espanyols i posar èmfasi en les coincidències. Ahir es va mostrar segur que el PSOE "liderarà" un nou model territorial després del dia 6 de juliol, quan el consell territorial del partit aprovarà el document de reforma constitucional.

Sol amb la consulta

A diferència del PSC, el PSIB i el PSPV són federacions del PSOE. Les més federalistes, si es vol, o les que més sintonia tenen amb les reivindicacions dels seus aliats catalans. Però ni en aquest context Navarro va aconseguir sumar ahir adeptes a la consulta pactada amb l'Estat que planteja. Armengol i Puig no la reivindiquen, però tampoc es posicionen en contra que ho faci Catalunya. Es limiten a respectar i a entendre la reclamació. "No és ni un sentiment ni una necessitat dels ciutadans de les Illes", però "entenc perfectament la posició" de Navarro, va afirmar Armengol. Puig es va limitar a defensar que l'Estatut que va votar el poble català "ha de ser constitucional". I el primer secretari del PSC va optar per apaivagar la seva reclamació. Va afirmar que mai no ha dit que la consulta ha d'aparèixer a la Constitució i va matisar que el que reivindica és que la Constitució no la prohibeixi expressament. Va insistir que la seva no és una consulta per la independència, sinó perquè la ciutadania opini, i va tornar a dir que ha de ser legal i acordada amb el govern de l'Estat.

"Seny" entre el PP i CiU

Socialistes catalans, valencians i balears plantegen l'avenç cap a l'estat federal o la millora del finançament per posar "seny" a la confrontació entre sobiranistes i la dreta espanyola, per un costat. I per l'altre, com a instruments per fer front a la crisi. "El tema territorial s'ha de tractar seriosament perquè d'això en depèn la vida de les persones", va afirmar Navarro, que va defensar una unió "en llibertat i solidaritat", que creï vincles entre els que "volen trencar" i els que "volen recentralitzar".

El de Terrassa va protagonitzar l'anècdota del dia quan li van demanar per la renúncia del rei al Fortuna . "Sobre el rei ja vaig dir tot el que havia de dir i no hi insistiré", va afirmar rient. El líder del PSC es va declarar republicà, però defensa que no s'obri ara el debat sobre república o monarquia "per no dividir".

stats