Millores per garantir uns millors comicis

Arran de la proposició del PS s’obre una veritable possibilitat perquè els polítics impulsin certes millores en la llei electoral

El Govern ha obert les portes a què es faci un debat més ampli sobre la modificació de la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum. Així ho ha deixat palès en el criteri que ha emès sobre la proposició de llei de modificació que havia presentat el Partit Socialdemòcrata. Entre els aspectes que proposa el PS i que el Govern sembla compartir hi ha el fet que els ciutadans puguin integrar les meses electorals, una possibilitat que caldria que els grups que integren la cambra parlamentària tinguessin en compte, seguint el model del que passa en d’altres llocs del món.

La participació ciutadana en les meses contribuiria a crear un major clima de neutralitat tant en el desenvolupament de la jornada electoral com en el recompte final dels vots. A més a més, una de les propostes del PS que caldria que s’examinés amb cura seria la de deslocalitzar els col·legis electorals, de tal manera que les votacions no es fessin als comuns. D’aquesta manera, es faria un pas endavant en la despolitització de la jornada, ja que malgrat en comicis anteriors els diferents partits hagin pactat que no estaran en aquests punts de votació encara hi ha molts ciutadans que se senten coartats a l’hora d’anar a votar i que, per aquest motiu, opten per anar a la Batllia i estalviar-se, d’aquesta manera, el tràngol de trobar-se algun polític que intenti influir-lo en el seu vot.

Per tant, arran d’aquesta proposta del PS s’obre una veritable possibilitat perquè els polítics impulsin certes millores en aquesta llei que contribueixin a reforçar la representativitat de les diferents forces polítiques, la neutralitat i la transparència, així com facilitar la participació ciutadana en les eleccions. En aquest sentit, és evident que cal fer passos per garantir els drets de les persones amb discapacitat i que també calen impulsar certs canvis en la modalitat de vot per correu o a la Batllia, entre d'altres moltes modificacions.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF