Més opinió

Necessitem més persones que escriguin, que opinin, que analitzin l'actualitat, que diguin la seva, sense pors i des de la llunyania del joc de partits.

Fa pocs dies l'Antoni Morell es lamentava a través d'un escrit a les pàgines del Diari d'Andorra d'una percepció d'atonia generalitzada en la societat andorrana. Sense acabar de precisar el perquè d'aquesta percepció, més aviat es quedava en el terreny de les sensacions personals, l'escriptor reclamava el lideratge dels qui en teoria haurien de ser estadistes, és a dir, els quatre excaps de govern vivents: Ribas, Forné, Pintat i Bartumeu. No diré que no té part de raó Morell en la seva demanda, a la qual hi afegiria també els síndics generals, però, difícilment es pot analitzar la situació del país des d'una perspectiva d'home d'estat si s'està en plena brega política. No és el cas d'Òscar Ribas, però sí de la resta d'excaps de govern que, un més que els altres, estan immersos i formen part del debat polític.

De l'article de l'Antoni Morell, però, en destaco el darrer paràgraf. El reprodueixo textualment:

"Noto molt negativisme, no totalment objectiu, almenys parcialment, optimisme oficial, silencis, i poques opinions teòricament creïbles, més enllà dels polítics en acció, que ajudin la població a sorgir per sobre de certa melancolia social, o d’un profund agnosticisme general, quant a visió qualitativa del país."

I aquest paràgraf l'enllaço amb l'article de la Marisol Fuentes al seu blog titulat "Líders d'opinió" en el qual lamenta la manca de persones que opinen i escriuen als mitjans des de la llunyania del tacticisme i l'estratègia política i que aporten alguna cosa més que la lectura en diagonal de l'actualitat informativa. Certament, se'n poden comptar ben pocs.

No comparteixo tot el que diu Morell en el seu article, però sí el darrer paràgraf transcrit, com també apunta la Marisol en el seu blog: pràcticament només veiem i escoltem les opinions dels polítics en actiu, els del discurs oficial, els que ens volen fer creure que tot el que fa el Govern és encertat o els que ens volen fer veure a l'inrevés, que amb aquest Govern no anem enlloc. Discursos tan antagònics com poc creïbles i que sovint esdevenen una continuació dels debats que es desenvolupen al Consell General.

No només ens falten homes d'estat que ens aportin les seves reflexions, sinó també més persones que observin i analitzin l'actualitat des d'un altre punt de vista que no sigui el partidista.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF