Més joc parlamentari

El funcionament intern d’un parlament ha d’evolucionar amb el temps i ha de modificar les seves normes perquè el debat d’idees no es vegi coartat per la rigidesa de la cambra

El debat d’investidura de dimarts passat va ser una reiteració dels arguments i programes que es van anar escoltant al llarg de la campanya electoral, si no fos per l’afer BPA, i la llei aprovada dos dies després, que va planar al llarg de tota la sessió.

Malgrat aquesta situació, vam poder constatar que, si les coses no canvien, disposarem durant aquesta legislatura d’un Consell General més plural, amb moltes més possibilitats de joc parlamentari i en el qual ningú està disposat a ser comparsa de ningú. Es preveu més exigència, més preparació i, conseqüentment, més contrast polític amb propostes diferenciades. Un gran avenç per a la pluralitat i el debat sobre projectes a la cambra de representació de la sobirania popular.

Quinze dies enrere escrivia sobre la transparència dels parlaments, l’obertura de la institució i que la societat civil se senti coparticipant. Aquesta és sens dubte una passa necessària per augmentar la qualitat democràtica. És una mirada dels de fora cap als de dintre per saber què fan i com ho fan. Però perquè això sigui possible també el funcionament intern d’un parlament ha d’evolucionar amb el temps i ha de modificar les seves normes i reglaments: massa sovint ens trobem que el debat d’idees es veu coartat per la rigidesa parlamentària i la feixuga tasca burocràtica a la qual es veu sotmesa. Les institucions han de poder adaptar-se a les noves exigències i les cambres de representants ho han de poder fer als jocs parlamentaris. El que podia ser vàlid fa deu anys, ja no ho és ara i, per tant, han d’adaptar-se perquè els elegits democràticament puguin exercir la seva tasca tal com els exigeix la ciutadania.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF