OBSERVATORI
Opinió 08/03/2017

El 'Mannequin Challenge' del lideratge femení

Catalina Alemany Sorell
3 min

Membre del Centre per a la Gestió Ètica de l’Empresa (ETICENTRE) / Manager Corporate Social Responsibility Riu HotelsL'últim informe del sistema universitari espanyol assenyala que el 54,1% de les persones matriculades en universitats el curs passat són dones i aquest percentatge puja al 58% en la dada de persones que obtenen la titulació.

Normalment utilitz aquesta referència en sessions de sensibilització en igualtat per destacar que la realitat de l'àmbit acadèmic no es reflecteix a la resta de l'entorn social, i per afegitó a l'empresarial i laboral. Cada any s'incorporen al mercat de treball més dones titulades que homes i en canvi seguim a la cua en estadístiques d'ocupació femenina de qualitat i en càrrecs de responsabilitat (19,35% de dones en consells d'administració de l'IBEX-35).

Un argument més que denota que en la presa de decisió als processos de selecció i promoció se segueixen triant més homes que dones. Desigualtat pura i dura. Dades que indiquen que no som capaços com a societat de canviar la tendència i persistim en l'estereotip que hi ha treballs per a ells i treballs per a elles, tasques masculines i tasques femenines, en el cas d'ocupar fins i tot el mateix lloc; o directament, que ells són millors i més rendibles, entre altres coses perquè la seva edat fèrtil no interfereix en els plans d'empresa.

I no parlaré de retribucions, perquè llavors som capaç de flastomar...

El 2007 ens van caure del cel mesures impulsades per l'administració pública que obligaven les empreses a redactar, negociar i implantar un pla d'igualtat. Les il·luses entusiastes, com jo, pensàvem que podia convertir-se en l'oportunitat de despertar consciències. Pel que es veu 10 anys més tard, les mesures han estat del tot insuficients i és perquè continuam actuant a la superfície, preocupats per les formes com el suposat llenguatge sexista, desdoblant en discursos institucionals que ens fan aparentar normalitat, sense tenir ni idea de com arribar al fons. No hem estat capaços de transformar les empreses, de canviar una cultura ancorada en un sistema que discrimina de forma continuada les dones.

Hi ha excepcions, és clar. Tenc el plaer de tenir companyes de professió que han estat capaces d'accedir a llocs directius a un sector on la presència femenina en aquest nivell de l’organigrama és minoritària. Elles s'han treballat el seu creixement professional i el mèrit, creu-me, no és només de les empreses que les acull, sinó del coratge que hi han posat elles, a això de liderar equips.

Estic tipa de sentir a tots els fòrums de 'management' el guru de torn (sí, majoritàriament homes) parlar del lideratge femení, supòs que per complaure el públic (sí, majoritàriament dones), dient que la gestió de les persones millora si ho fan les dones, que els equips mixtos són més complementaris, que el futur de la direcció està en mans femenines... però de moment és només teoria. A la pràctica, semblam trets d'un 'Mannequin Challenge' en què ningú no es batega.

Qualque cosa feim malament; o pot ser sigui, com tot, una qüestió de voluntats, de creure'ns que això va de debò i de tenir la ferma convicció que ens mereixem un canvi.

Sortim cada dia de ca nostra amb la convicció que vivim en un país desenvolupat, modern, on els atacs a les dones i les decisions sexistes són només una excepció, quan la realitat ens demostra que la desigualtat habita entre nosaltres.

Aquesta autocomplaença determina en part la falta d'eficàcia de les polítiques en matèria d'igualtat. No feim res perquè creim que no és necessari; o per desventura, perquè vivim en un univers paral·lel on ens hem acostumat a la comoditat de seguir fent les coses com sempre, perquè estam convençuts que no cal actuar d'una altra manera. Les coses canviaran, ens deim, les coses aniran canviant... com si els problemes per si sols fossin capaços de resoldre's.

Resignació, s’anomena. I és una actitud passiva que no condueix a res i molt menys a generar un canvi capaç de fer realitat el lideratge de les dones.

stats