Llucia Ramis
24/05/2013

L'ostentació de la humilitat

2 min

El Fortuna podria simbolitzar la travessia monàrquica per unes aigües mediterràniament tranquil·les temps ençà, cada pic més remogudes. Els empresaris regalaren el iot al Rei per agrair-li que promocionàs Mallorca i exercís d'home-anunci en bermudes al costat de figures com George Bush, Bill Clinton o Lady Di. Ara que el seu gendre li lleva protagonisme a la Rampa dels Ducs de Palma (fita ineludible del CorrupTour, on tothom vol fotografiar-se mirant al cel), sa majestat ha deixat de tenir bona imatge i ja no serveix d' sponsor . En comptes d'actuar com un capità que abandona el vaixell, en lloc de reconèixer que deixa la nau abans d'enfonsar-se amb ell, opta per fer ostentació d'humilitat. Simula que abdica de la seva fortuna en temps de crisi.

Ho hem vist altres vegades: presidents que viatgen en low cost, famoses que asseguren emprar cosmètics de marca blanca. El mateix Joan Carles de Borbó renuncià a la paga extra l'any passat; l'ha recuperada enguany. Aquests gestos aconsegueixen titulars i una sensació de proximitat amb els problemes de la gent, i sempre ens han dit que el Rei és molt campechano .

Una cosa és donar exemple d'austeritat i una altra presumir de les retallades que un s'aplica a si mateix; despeses que s'estalvia perquè s'ho pot permetre, atès que ni són les més costoses ni les més importants. Ja no diguem quan qui ho fa és rei. El manteniment del Fortuna surt per allò que el seu nom indica. I quan ens comuniquen que el monarca no vol bravejar de iot per aquesta mar d'incertesa econòmica i per això se n'ha desfet, ometen que de fet braveja en dir que no vol bravejar. El Fortuna podria simbolitzar moltes coses, però tan sols és una joguina cara que el Rei no fa servir perquè ja no té l'edat corresponent.

stats