Llum

No hi ha una metàfora que sigui més potent per parlar de la creació i el progrés de la humanitat

El Consell General va acollir ahir al vespre l’acte de cloenda del que ha estat la celebració de l’Any de la Llum (i de les Tecnologies basades en la Llum) a Andorra. Les Nacions Unides van decidir dedicar el 2015 a un element que és clau en el dia a dia dels ciutadans d’arreu del món i que podria donar resposta als reptes globals que enfrontem en matèria d’energia, educació, agricultura, telecomunicacions i salut. La llum i les seves aplicacions –ho va dir el síndic general en les seves paraules de benvinguda– es troben a la base d’un desenvolupament tecnològic "que sigui sostenible mediambientalment i equitatiu des d’un punt de vista social. Efectivament, hem de ser capaços de posar la ciència i la tecnologia al servei de la societat, al servei d’un món més just".

La llum té una dimensió física, que és a la qual ens referim quan parlem de les seves aplicacions, però també en té una altra d’espiritual. No només els científics i els enginyers han mirat de desxifrar-la, sinó que al llarg de la història les religions, la filosofia, l’art i la literatura s’hi han aproximat d’una manera o altra. No hi ha una metàfora que sigui més potent per parlar de la creació, en un sentit ampli, i el progrés de la humanitat tant des d’una perspectiva col·lectiva com individual. Per això la llum és un tema que ens fascina, encara que no en tinguem ni idea de fotons, quàntums o acceleradors de partícules.

Que a la llum hi podem arribar des de disciplines ben diverses ho vam poder comprovar amb la proposta que el Grup d’Amics de les Matemàtiques d’Andorra ens va brindar, amb el suport de la Comissió Nacional Andorrana per la UNESCO, al vestíbul de la seu parlamentària: una conferència a càrrec del físic José Luis Costa Krämer, especialista en física de sistemes petits i nanotecnologia; una exposició amb les fotografies de Jaume Riba i Ana Arce –què és la fotografia sinó una aplicació de la llum? – i un breu recital de Bach, a càrrec del violinista Àlex Arajol. La llum era el tema. La llum era el mitjà. La llum és aquell petit miracle que es fa realitat quan, en un mateix espai, hi conflueixen entusiasme i talents.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF