Llei seca per a les comissions de festes

Prohibició, repressió i càstig versus educar, conscienciar i divulgar. Dos models contraposats a l'hora d'afrontar problemes derivats de conductes socials

Diu el ministre que la millor manera per acabar amb incidents com els que es van produir per la festa major de Sant julià, amb el resultat de tres joves detinguts, és prohibir la vend a d’alcohol en les barres que s'instal·len dins de l'espai on se celebra la festa .  Sembla que així s’erradicaria un comportament vandàlic provocat per un excés de consum d'alcohol. Vaja, perquè ens entenguem, una mena de llei seca, però només per a les comissions de festes, que són les que majoritàriament instal·len les barres, mentre que els establiments podrien continuar venent les begudes . Permeteu-me que no en faci doble lectura sobre qui en surt beneficiat de la mesura i que ho miri des del punt de vista d'un problema social .

 

Prohibició, repressió i càstig versus educar, conscienciar i divulgar. Dos models contraposats a l'hora d'afrontar problemes derivats de conductes socials i que acaben esdevenint un veritable maldecap. Elevar el llistó de la prohibició garanteix l'erradicació de la conducta? Una legislació més repressiva és dissuasiva de res? I un càsti g elevat a la màxima potència evitarà les conseqüències de la conducta ?

  Per què, l es barres de festa major són realment el problema de l'excés del consum d'alcohol durant la celebració? S'h a acabat amb el botellón després de la prohibició per llei ? O, malgrat les sancions que s'han imposat fins ara , continuem veient durant les festes majors menors amb les bosses dels supermercats carregades d'alcohol barat consumint-lo en aparcaments i llocs apartats, per arribar després al lloc de la festa amb un estat etílic deplorable ? Més prohibició i més repressió no són la solució i generen massa sovint l'efecte contrari.

  E ducar per conscienciar, per fer més responsables els nostres joves, per evitar conductes de risc. A l'escola hi treballen de fa temps, piquen pedra. A casa també hauria de ser així ; la necessitat que l'entorn més proper del jove li transmeti uns valors en el qual l'alcohol no sigui considerat . I les institucions, però també des de les mateixes comissions de festes responsables de les barres, divulgar abans i durant les celebracions  del perill en l'abús del consum d'alcohol , i preparar-los per saber dir no al consumidor. Treball  conjunt d'institucions, organitzadors i educadors al carrer per conscienciar els joves dels perills del consum excessiu d’alcohol. Educació i prevenció són la clau.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF