L'Antoni Morell

Sempre m'ha fascinat parlar amb els savis, capaços d'analitzar el país i la seva gent a partir de l'empremta que deixa el seu transitar per aquesta vida

Un pou de saviesa. Ric intel·lectualment i compromès políticament amb el país. Va formar part d'aquella generació d'homes i dones que van ser claus en l'època que Andorra creixia, demogràficament i econòmicament, al mateix temps que adaptava lentament les seves institucions a les necessitats reals del país. Però alhora, l'Antoni Morell és un personatge controvertit, per la seva manera de ser, per la seva manera d'expressar-se... a voltes un pèl bohemi, a voltes home assenyat. Explosiva barreja que a ulls de qui no el coneix el pot convertir en incomprensible.

Conversar amb ell durant hores es converteix en una experiència única: capaç de citar-te els clàssics, referenciar els millors filòsofs, passejar-se per la història d'Andorra a partir de la mirada dels seus protagonistes, llegir passatges de la seva obra, per acabar aterrant, si s'escau, en els temps actuals... continguts que poden semblar dispersos, deslligats sense cap relació, però que de tot plegat ell és capaç de fer-ne un relat únic, intransferible.

Sempre m'ha fascinat parlar amb els savis, amb aquelles persones que acumulen a les seves espatlles l'experiència del pas del temps, que són capaços d'analitzar el país i la seva gent a partir de l'empremta que deixa el seu transitar per aquesta vida. Sens dubte, l'Antoni Morell n'és un d'ells. I n'acumula tanta de saviesa, amb tantes coses a dir que difícilment se'n pot fer una síntesi del seu discurs.

Amb la donació que ha fet d'una part del seu fons documental i bibliogràfic a la biblioteca de la Massana -rebatejada ara amb el seu nom- l'escriptor ens deixa un llegat que en el futur serà de consulta obligada per a tots aquelles persones que dedicades a l'estudi i la recerca busquin entendre molts dels comportaments que al llarg de la segona meitat del segle XX van donar sentit a la transformació del nostre país.  

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF