Ja no hi ha més marge, és hora d’actuar amb decisió per salvar-nos

L’emergència climàtica no és cap problema futur. No s’hi val pensar que ja el resoldrem més endavant, no es poden tancar els ulls a una realitat que tenim aquí mateix, a les Balears. L’augment de les temperatures i de nits tropicals; la pèrdua de producció agrícola, ramadera i pesquera; l’arribada de malalties i infeccions impròpies d’aquestes latituds i la pèrdua de biodiversitat són una realitat ara mateix. I això, a les Illes; a l’Amèrica Central i al Carib s’agreugen els fenòmens climàtics extrems, el desert del Sàhara avança; a l’Àrtic les temperatures pugen el doble que la mitjana mundial i les illes del Pacífic comencen a desaparèixer sota l’aigua.

La crisi climàtica afecta tot el planeta i algunes de les conseqüències que tindrà són imprevisibles. I en tindrà, facem el que facem, perquè a hores d’ara ja no es pot aturar. Feim tard. La cimera de l’ONU que comença aquest dilluns a Nova York no ha d’intentar frenar-la, sinó revertir-ne les causes per pal·liar-ne els efectes i la duresa, per salvar-nos a nosaltres mateixos tant com sigui possible. Més enllà dels negacionismes irresponsables, els governs han d’assumir la urgència crítica del problema i no poden esperar fins al 2020 per començar a actuar, cal fer-ho ja. La principal responsabilitat és dels països que contaminen més: els més rics, i el nostre és en aquesta llista, o sigui que els nostres governants s’hi han de posar amb decisió.

Ara és l’hora que els estats es comprometin. És cert que els ciutadans podem i hem de fer molt: reciclant, tudant menys aigua, evitant tant com sigui possible l’ús dels plàstics, fent consum responsable, menjant productes de proximitat, renunciant a la cultura d’usar i el llençar... Però, a més de tot això, el millor que podem fer per ajudar-nos a nosaltres mateixos i el futur del planeta és pressionar els nostres polítics perquè actuïn amb les eines que els hem donat a les urnes. La força de les lleis, dels acords internacionals, de les decisions governamentals és imprescindible per afrontar l’emergència climàtica.

Pressionar els polítics és el que han fet els milers de joves de 150 països que aquest divendres s’han manifestat per reclamar mesures als seus governs, i per exigir que s’apliquin ja. A Palma eren devers 300 persones, però a les Balears aquests dies es faran més protestes, inclosa una vaga divendres 27. Protestar no és l’única manera d’obligar els polítics a actuar, n’hi ha més, com votar -i prest en tindrem una altra oportunitat. Caldrà veure si tots, polítics i ciutadans, estam a l’altura d’una crisi de la qual tan sols començam a notar els efectes.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF