Ja hi tornam a ser amb l'adoctrinament

Ciutadans i Vox a Palma, això és Eva Pomar i Fulgencio Coll, respectivament, han tingut un mal despertar aquest dilluns. S’han trobat amb la notícia que l’Ajuntament de Palma reforçarà l’ensenyament del català a les barriades empobrides de la ciutat, on hi ha més nouvinguts i la implantació de la nostra llengua és més feble. I és clar, pels representants de les dues formacions això és un motiu més que poderós per pegar un bot del llit i cridar: “Adoctrinament, adoctrinament!!”. 

Les reaccions les podeu llegir a l’ARA Balears, a aquest enllaç, si no ho heu fet ja. També a la web de Ciutadans, al seu perfil de Twitter i al de la mateixa senyora Pomar que s’ha afanyat a retuitejar el seu partit, mentre feia declaracions acusant el batle socialista, José Hila, de cedir “a l’obsessió d’adoctrinament del senyor Carrió”, regidor d’Educació de Palma. Igualment, aquesta decisió tan greu del govern de Cort ocupa un espai prioritari al Facebook de Vox i a la web del partit ultradretà. I ha fet sortir Fulgencio Coll i la mateixa Eva Pomar a fer una relació de totes les necessitats que hi ha a Ciutat –habitatge, neteja, seguretat, infraestructures…–, com si l’ensenyament del català invalidàs qualsevol altra acció de govern. 

No record que Pomar acusàs d’adoctrinament el professor que retratà els seus alumnes quan feien la salutació feixista. No record que cap de les dues formacions organitzàs una compareixença a la sala de premsa de Cort, ni que els seus representants aixecassin la veu, ni que escrivissin missatges ni comunicats condemnatoris. No només no ho record, sinó que cercant a les seves xarxes socials i a les webs de les dues formacions polítiques tampoc no he estat capaç de trobar cap condemna ni una d’aquesta imatge que va fer la volta al món. I això que hem de suposar que, de la mateixa manera que l’Ajuntament té més feines que reforçar les competències en la nostra llengua, el professor de l’escola Llaüt, de l’Opus Dei, deu tenir més coses a ensenyar als seus deixebles que fer amb orgull un gest feixista.   

D’aquella fotografia no fa ni un mes. No cal ara haver de dir que qualsevol país té a bé ensenyar la llengua pròpia als qui l’habiten, entre moltes altres raons perquè els que no en poden fer ús amb fluïdesa tenen moltes possibilitats d’estar condemnats a la marginació. L’adoctrinament té a veure amb la inculcació d’unes idees o creences; i la llengua, qualsevol llengua –també la catalana–, serveix per expressar-les totes. Un símbol feixista, no. Així que el regidor d’Educació faria bé de no contestar a tanta bajanada. Perdó, no és una bajanada, és una perversió.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF