TRIBUNA OBERTA
Opinió 03/02/2018

La JAM volem caminar!

Joves Arquitectes De Mallorca (jam)
2 min

L’equip de Govern municipal de Palma ha proposat recentment la conversió en zona de vianants de Nuredduna, Arquebisbe Aspàreg i Indalecio Prieto com un dels anomenats eixos cívics que ja preveu el Pla general, tot i que no té intenció de dur-la a terme durant aquesta legislatura.

La reacció immediata d’una trentena de veïns de Pere Garau, amb el suport de dos regidors de l’oposició, va ser una concentració a la barriada on es corejaren consignes com “¡no queremos caminar!, ¡no queremos peatonal!”. Ens sembla haver agafat una màquina del temps fins al 1990, quan al carrer dels Oms es repartien paperetes on es llegia “no a la peatonalització!” o, més recentment, el 2009, amb Blaquerna, on va passar exactament igual. L’esquema sempre el mateix: s’anuncia una conversió en zona de vianants, una part dels comerciants s’hi oposa al·legant que ningú anirà a comprar si no hi pot arribar amb cotxe, es crea un gran rebombori i finalment es du a terme la mesura i tothom n’està molt content. I és que ningú dubta avui de l’èxit del model de Blaquerna, exemple a seguir, primera gran intervenció de conversió en zona de vianants d’un carrer fora de la part antiga de Ciutat com una actuació que ha dinamitzat l’eixample unint dos pols importants com són l’Escorxador amb les avingudes.

Pensam que aquest model ha de ser extrapolable a totes les barriades per fer actuacions que sabem que cohesionen i entreteixeixen els barris i hi donen l’escala humana que havien perdut amb els cotxes, acosten el carrer a les persones i fomenten les relacions socials entre veïns que ara es troben passejant o jugant. Això sí, cal tenir en compte i posar les mesures necessàries per evitar substituir l’espai guanyat als cotxes per terrasses i frenar el procés de l’anomenada gentrificació, que aliena i elititza els nostres barris, els fa perdre la identitat, el teixit comercial tradicional i expulsa els veïns de tota la vida substituint-los en massa ocasions per hotels boutique, comerços de souvenirs i apartaments turístics, cosa que ens dificulta encara més l’accés a l’habitatge digne i a un lloguer d’acord amb els nostres ingressos. I això, com a joves, ho sabem bé.

I en aquesta línia aplaudim la iniciativa de posar en marxa l’estudi per a la transformació de l’eix cívic de Pere Garau, però també lamentam la manca de valentia del Govern municipal en posposar-lo per a la següent legislatura. Per això animam a dur a terme aquesta actuació i d’altres que contribueixin a fer de Palma una ciutat més humana i més digna i, en definitiva, per a tothom.

stats