Opinió 03/06/2013

Hem de poder decidir

BIEL BARCELÓ (Més)
1 min

Mentre la crisi està tenint efectes devastadors a la nostra societat (basta recordar els 169.000 aturats, segons les dades de l'EPA), la Troika, els mercats i els governs neoliberals forcen les administracions a aplicar unes polítiques d'austeritat que, lluny d'aportar solucions, provoquen el desmantellament de l'estat del benestar i agreugen la crisi. I els governs del PP a Madrid i a Balears s'hi han llançat de manera entusiasta.

En aquest context, és inacceptable que les Illes Balears estiguin sotmeses des de fa anys a un vertader espoli per part de l'Estat (cada any enviam a Madrid 3.000 milions que no tornen). I encara alguns presidents del PP, com el d'Extremadura, ens volen donar lliçons. Perquè el problema de Balears no és el dèficit (a pesar que els "barons" del PP ens vulguin entretenir amb això), sinó el mal finançament.

Hi ha dues qüestions de sentit comú: cal flexibilitzar els objectius de dèficit en funció de l'esforç fiscal de cada comunitat i en funció de la despesa que assumeix cada administració (l'educació i la sanitat són de competència autonòmica, no estatal). A diferència d'altres presidents del PP, el president Bauzá ha estat submís a Madrid.

La solució és aconseguir un canvi radical de sistema de finançament. Hem de poder decidir a què destinam els nostres imposts, tot garantint una contribució a la solidaritat. Amb sobirania fiscal i disposant dels nostres recursos podríem dotar econòmicament un pla d'ocupació que crearia llocs de feina. Així el president no faria el ridícul amb suposats plans que queden en paraules buides, i sobretot els ciutadans podrien tenir alguna esperança.

stats