DO Ribera del Guadiana, vins per descobrir

Em permeto proposar-vos una selecció de cinc cellers que us recomano tastar en algun dels restaurants que els ofereixen aquí al país

Tot i que sovint passi per alt, Extremadura és una de les regions que produeix més vi de la península Ibèrica. S’hi cultiven nombroses varietats. Les més habituals, en vins negres, són l’ull de llebre, el merlot, la garnatxa, el cabernet sauvignon i el syrah. Aquesta darrera, una de les meves preferides.

A l’àrea d’influència del riu Guadiana, a la província de Badajoz, és fàcil trobar-se amb enormes finques de vinya en la majoria de comarques. Els paisatges que conformen aquestes amples explotacions, especialment a la zona de la Tierra de Barros, són autèntiques postals per emmarcar.

Però anem al vi, un producte 100% extremeny amb denominació d’origen no massa conegut encara però que a poc a poc s’està fent un nom. Com que de bodegues n’hi ha una llarga llista, em permeto proposar-vos una selecció de cinc cellers que us recomano tastar en algun dels restaurants que els ofereixen aquí al país.

1.- Huno blend (bodegues Pago de los Balancines). Al meu gust és el millor vi que es produeix actualment a Extremadura. Conté cinc varietats de raïm mesclades equilibradament per aconseguir un vi d’un color grana intens que al beure’l recorda fruites negres, espècies i les aromes dels camps d’Extremadura. La seva qualitat li ha suposat diversos premis i reconeixements internacionals en els últims anys. A Andorra, el podeu tastar a l’Enoteca, a Escaldes-Engordany.

2.- Payva blau (bodegues Martínez Payva). Elaborat amb ull de llebre, té un color entre vermell i violeta. És aromàtic i desprèn olors a fruits vermells i taronja. Boníssima relació qualitat-preu. És un vi de collita que podreu trobar al Bare Nostrum i a la pizzeria Venècia de Sant Julià. Acompanya bé carns, peixos, arrossos i pastes.

3.- Zaleo negre (cooperativa Viñaoliva). Premiat per la Societat Espanyola de Catadors, es tracta d’un vi jove de color vermell intens, com si es tractés d’una cirera picota. Elaborat amb ull de llebre, al tast presenta aromes de flors i fruites. Suau de beure i excel·lent relació qualitat-preu. El podeu tastar al restaurant Casa Teresa, a Andorra la Vella. 

4.- Habla del Silencio (bodegues Habla). Un dels cellers més coneguts d’Extremadura que fa anys que s’ha fet un nom en el món del vi. De les diverses opcions que produeix, em quedo amb aquesta, elaborada amb quatre varietats de raïm. A la copa hi deixa una llàgrima densa de color grana intens i brillant. Al tast recorda les cireres, les mores i la menta. És un vi potent que combina a la perfecció amb formatges i embotits ibèrics. El podeu tastar a Casa d’Extremadura.

5.- Palacio Quemado (bodegues Alvear). Criança elaborat per una bodega històrica, fundada al segle XVIII per la família Alvear. Es tracta d’un vi de gran qualitat fet 100% amb ull de llebre conreat en sòls d’argila. De color vermell cirera amb matisos violetes. Aromes de fruits negres i lleuger record a cacau. Qui el tasta repeteix. Combina molt bé amb carns i formatges. El trobareu al restaurant Can Manel, a Andorra la Vella.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 18/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF