TRIBUNA OBERTA
Opinió 19/11/2020

La Fundació ANAR, per la promoció i la defensa dels drets dels nins

Delegació Balear De La Fundació Anar
3 min

Des del 1959, les Nacions Unides celebren el Dia universal de l'infant el 20 de novembre, data en què l'Assemblea General de l'ONU va aprovar la Convenció dels Drets de l'Infant. És aquesta una ocasió especial per celebrar tots els èxits aconseguits fins al moment sobre el benestar de la infància, i al seu torn per donar a conèixer la situació dels més desfavorits i els drets dels menors.

Des del 1970 la Fundació ANAR (Ajuda a Nins i Adolescents en Risc) es dedica, en el marc de la Convenció dels Drets de l'Infant de les Nacions Unides, a la promoció i defensa dels joves menors de 18 anys en situació de risc i desemparament, mitjançant el desenvolupament de projectes tant a Espanya com a Llatinoamèrica. Alguns d'aquests drets són:

Dret a ser escoltats i a pensar lliurement, en tots els assumptes que els afecten (article 12)

Amb motiu de la Convenció dels Drets de l'Infant de Nacions Unides i d'acord amb el seu article 12, en el qual s'exposa que es donarà a l'infant l’oportunitat de ser escoltat, la Fundació ANAR vol que cap nin de les Balears quedi sense l'oportunitat de ser escoltat.

Només el 2019 vàrem atendre a les Balears un total de 1.869 trucades. D'aquestes, un 44,4% de les que es varen rebre per la línia del telèfon ANAR d'Ajuda a Nins i Adolescents en Risc va ser per motius de violència exercida cap a un menor d'edat en qualsevol de les seves formes (maltractament físic, psicològic, abús sexual, violència masclista, assetjament escolar...). A més, també varen contactar en un 14,8% dels casos per problemes psicològics (símptomes depressius, por, ansietat...).

Dret a la protecció davant el maltractament i l’abús (articles 16,20 i 22)

La Fundació ANAR vol arribar allà on hi ha els nins i adolescents per ajudar-los amb els seus problemes o inquietuds, protegir-los, i enfortir-los d'una manera integral en totes les seves necessitats, fent-los partícips de la solució als seus propis problemes. No obstant això, quan detectam una situació de risc greu per a un menor d'edat i, en aquest moment, el menor no té algun adult de referència que vulgui o estigui capacitat per actuar, o en aquells casos en què veim oportuna la intervenció d'un professional o institució externa i el menor d'edat que ens crida no disposa de la capacitat suficient per acudir a aquest recurs, des d’ANAR traslladarem el cas a les autoritats o entitats pertinents (policia, organismes de protecció, Fiscalia, Inspecció Educativa, etc.) i, posteriorment, farem un seguiment per conèixer què ha passat amb el menor, si s'ha adoptat una mesura per a la seva protecció i quina ha estat.

Dret a tenir una educació digna (article 28)

El món de la infància i l'adolescència es troba profundament lligat al món educatiu. Per això, la Fundació ANAR consolida la seva presència en l'àmbit escolar. Un dels objectius de la fundació és fer difusió a les escoles i instituts del telèfon d'ANAR perquè cap menor quedi sense poder ser ajudat en cas de tenir un problema o estar en situació de risc. A més, a través de diferents accions formatives, intentam donar una resposta preventiva als problemes i preocupacions que observam i recollim a través de les línies d'ajuda perquè tant els nins i adolescents com les mares, pares i professors puguin rebre ajuda quan tinguin un problema.

Dret a tenir un llar (article 20)

La Fundació ANAR va iniciar el seu compromís amb els menors a partir de l'obertura de llars d'acollida, on oferim als nins i adolescents en situació de desemparament una llar càlida i acollidora on es cobreixin les mancances emocionals, educatives i personals facilitant-los un lloc segur, que es converteixi en una referència sana en les seves vides.

Informació d’interès de la Fundació ANAR

A la Fundació ANAR gestionam el Telèfon d'Ajuda a la Infància (116111) de la Conselleria de les Illes Balears, línia per la qual ens poden contactar els menors d'edat de les Balears per qualsevol motiu que suposi una preocupació per a ells.

D'altra banda, disposam del telèfon ANAR de la Família i els Centres Escolars (600 50 51 52), al qual atenem qualsevol adult (pare, familiar, professional...) que necessiti rebre orientació respecte d'un problema d'un menor d'edat que coneix.

De la mateixa manera, tant els menors d'edat com els adults poden contactar les 24 hores amb el nostre equip de psicòlegs orientadors amb suport de per treballadors socials i advocats a través del xat ANAR o enviar-nos un correu electrònic.

A més, dispsoam del telèfon ANAR per a Casos de Nins Desapareguts (116000), nombre harmonitzat de la Unió Europea per a la desaparició de menors d'edat, i gestionam també el Servei d'Atenció Telefònica Contra l'Assetjament Escolar i Maltractaments en l'àmbit de centres escolars del sistema educatiu espanyol (900 018 018), adjudicat des del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

stats