OPINIÓ

Floritures per la justícia

La tasca inspectora i de policia queda recollida i encomanada a les Administracions Públiques. El control inspector es fonamenta en l'adequació a la llei per part dels ciutadans. I troba la seva base en el principi de legalitat. El motiu pel qual s'encomana aquesta tasca inspectora a l'Estat –o als òrgans que el formen– és perquè aquest és l'encarregat de vetllar pels interessos generals, ser ordenador i garant alhora. Llegíem aquestes darreres setmanes dues notícies de fronts oposats però amb certa relació. La primera d'elles era l'escamot ideat per Ciudadanos per retirar simbologies del carrer. El seu argument era, davant la passivitat dels cossos policials, que organitzem batudes al carrer amb homes dolguts. A la pràctica, superposar-se a les funcions policials en nom de la justícia. D'altra banda, escoltàvem ahir com el president de la Federació de Veïns de Palma s'oferia per promoure denúncies anònimes contra els pisos turístics il·legals. És a dir, davant la ineficàcia de l'Administració en el control de les activitats il·legals, organitzar una entitat alternativa per suplir les seves funcions.

D'entrada, i que quedi clar abans de la lectura de l'article, les activitats que no s'ajusten a la llei no han de tenir cabuda dins el mercat. Per tant, qualsevol pis turístic il·legal que no compleixi els requisits establerts mereix la potestat sancionadora de l'Administració. Tot i això, en un Estat de Dret, el respecte a la llei també es demostra en el respecte a les tasques dels diferents organismes públics i, en concret, el respecte a la tasca policial i a la tasca inspectora. Aquestes dues són competència exclusiva de l'Estat. I, per tant, cap Robin Hood, per bones intencions que tengui, hauria d'intentar suplir l'Administració. Perquè sense Administració Pública no hi ha obligacions, però tampoc drets.

Cert és que l'escamot taronja a Barcelona i l'oferiment veïnal a Palma no incompleixen cap llei. Però no és menys cert que els arguments i els fons són radicalment oposats als que s'espera del correcte funcionament d'una democràcia liberal. Perquè permetin dir-los unes veritats. Els llaços que retirin els de Cs no posaran fi a un problema territorial a Espanya ni resoldran el conflicte català. I disculpin, però les denúncies de l’Associació de Veïnats no resoldran ni la manca de l'habitatge ni les activitats il·legals dins el marc immobiliari. L'alternativa, encara que costi creure-ho i encara que costi implantar-ho, ha de ser posar en marxa una administració pública eficient que pugui controlar, inspeccionar i sancionar les activitats il·legals i que alhora promogui accions per resoldre els problemes de la gent, siguin territorials o d'habitatge. Tota la resta, vuits i nous i cartes que no lliguen.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF