Exemplars

Els conductors professionals haurien de conduir de manera impecable

Ho confesso: soc de naturalesa tranquil·la, però em sulfuro cada vegada que, anant a peu, m’he d’aturar davant d’un pas de vianants perquè un autobús el travessa sense afluixar el més mínim la velocitat amb què circula per la trama urbana, o bé directament observo com el conductor condueix mentre parla pel mòbil. Entenc que els conductors professionals, i encara més quan ofereixen un servei públic, haurien d’actuar al volant de manera exemplar. I no, conduir de manera exemplar no és només allò de la tolerància zero amb el consum d’alcohol, faltaria més!

No pretenc generalitzar tampoc. Estic convençuda que la majoria de conductors fan el que toca i són professionals excel·lents. Però recordo que als Estats Units vaig descobrir que molts camions i altres vehicles de serveis llueixen missatges de l’estil: "No t’agrada com condueixo? Truca al...". S’ha de reconèixer que juguen amb avantatge, i és que allà estan acostumats a escriure els números de telèfon codificats amb paraules, aprofitant que a cada xifra de l’aparell li corresponen unes lletres, i això els ajuda a memoritzar on cal trucar. Per exemple: "No t’agrada com condueixo? Truca al MEU CAP”, és a dir, al 638 227. Potser és un costum que podríem importar?

Sé que ara està més de moda –i segurament és més efectiu– fer denúncies ciutadanes a través de les xarxes socials. El sistema de les trucades, el voldria veure més com un sistema de control que no pas de denúncia. En qualsevol cas, torno al cap del carrer: som tots els qui hauríem de conduir bé. Els professionals, a més, ho haurien de fer de manera impecable.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF