Opinió 21/09/2017

Estripagecs

Més enllà de la seva qualitat artística, penso que aquests objectes encaixen perfectament amb l’entorn i faciliten que els excursionistes s’ubiquin

i
Hèctor Grau
2 min

Recordo la primera i última vegada que vaig anar al museu del Louvre. Tres quarts d’hora de cua per comprar l’entrada i, un cop a dins, més perdut que un cactus en un aquari. De les dues o tres hores que vaig passar-hi, el que més em va cridar l’atenció va ser la deessa de la victòria (perquè dona nom a les meves sabatilles esportives) i ‘La Llibertat guiant el poble’ (per ser la imatge de l’àlbum ‘Viva la vida’ de Coldplay). Que voleu que us digui, de manera general, l’art m’atreu tant com anar un dissabte a la tarda a l’Ikea.

De tant en tant, però, alguna obra aconsegueix fer despertar la meva atenció cap aquest àmbit, ja sigui per curiositat o perquè, a part de ser estèticament atractiva, se li atorga una utilitat concreta. És el cas dels Estripagecs, aquestes petites escultures que el comú d’Ordino ha instal·lat als pics més alts de la parròquia, indicant el nom i l’alçada de cada cim i que evoquen els objectes que s’utilitzaven antigament a les finestres per evitar l’entrada de lladres.

Més enllà de la seva qualitat artística, penso que aquests objectes encaixen perfectament amb l’entorn. A més, faciliten que els excursionistes s’ubiquin i coneguin llocs que probablement no descobririen sense aquest al·licient. Tot plegat ha fet que les peces hagin gaudit de gran protagonisme a les xarxes socials, on centenars d’usuaris han compartit les seves fotografies mostrant al món racons espectaculars del nostre país. Crec que és una molt bona iniciativa i que es podria fer extensiva a altres pics importants d’Andorra perquè l’art, quan té un sentit més enllà de l’estètic, pot aconseguir atreure la curiositat dels més escèptics.

stats