Quim Torres
12/06/2013

Estalviam 6.000 € per ple, si descansen

2 min

El Parlament tanca portes a mitges. Com a mínim es farà un ple extraordinari aquest mes. S'ha de ratificar el decret llei turístic. El Govern té en cartera dos decrets llei més: un sobre mobilitat dels funcionaris i l'altre sobre gestió hospitalària. Però, a més, hi ha dues lleis enllestides per ser aprovades: la de caça i la de l'audiovisual. El PSIB reclamarà un ple per discutir la seva llei contra els desnonaments, però la decisió la prendrà la majoria absoluta del PP.

Tenint en compte com està muntat el Parlament, als ciutadans els convé que els diputats no facin feina a l'estiu. I és que cada ple ordinari o extraordinari pot arribar a costar 6.167 euros en dietes (a banda del sou públic dels presents). Els nou membres de l'Executiu (tots menys Bauzá) perceben cada un 223 euros per assistència. I els 26 diputats de fora de Mallorca poden arribar a cobrar dietes de 160 euros cada un (90 per pernoctació i 70 per manteniment).

En el d'ahir, la consellerade Serveis Socials, Sandra Fernández, no es va voler perdre els 223 euros de dieta. Arribà tard perquè venia del debat de política general de la ciutat que es feia a l'Ajuntament. Contestà una pregunta i tornà a partir. Dins el ple es va haver de sentir com la diputada Fina Santiago li deia que amb ella tornaven les "tàctiques rodriguistes i munaristes" . Aquestes tàctiques, que atribuí a José María Rodríguez i a Maria Antònia Munar, consistien en "l'ús de les persones majors per a finalitats electoralistes".

El canvi del Govern amb Pastor és, però, el que més va sobtar del ple d'ahir. El Govern descobreix ara que el de Manacor ja no és dels seus i ha decidit deixar-lo d'ignorar per criticar-lo, pensant que el neutralitzarà. Si és una estratègia que ha de tenir més recorregut, s'equivoquen. Cada vegada que el critiquen, el fan important i a ell ja li va bé.

L'abrilització de la coalició MÉS és, en canvi, la qüestió que s'aprecià a primer cop d'ull. Primer era només un diputat, David Abril, qui lluïa camisetes reivindicatives. Dos plens més tard, ja són tots els diputats de MÉS els que van igual. No vull saber quina serà la passa següent.

Si el PP vol prohibir el fracking a Balears deu ser perquè ningú no deu estar interessat a fer perforacions per extreure gas mitjançant aquesta tècnica tan impactant. Això és el que deia l'oposició quan, en el ple, el conseller Joaquín García anuncià que vol declarar Balears "lliures de fracking", que no friquis.

Ara resulta que els immigrantsque han perdut la targeta sanitària no són tants com s'havia dit. Si el mateix conseller xifrà fa dues setmanes en 19.855 persones les que han quedat sense atenció sanitària pública garantida, ahir matisà que n'hi ha hagut 4.424 que han recuperat la targeta amb un procés de regularització. Per tant, els qui no la tenen són 15.432.

El PP s'avança al Círculo i ja ha recollit la sol·licitud que va fer a la Comissió de Peticions per investigar les subvencions rebudes per les entitats "catalanistes". La Comissió, reunida ahir, es limità a remetre l'escrit del Cículo als grups parlamentaris, però el PP ja havia fet que el Parlament l'aprovàs.

stats