CORRENTIA
Opinió 08/11/2019

Eleccions: I del sistema?

Guillem Frontera
2 min

EscriptorDe tot allò que us queda al cap sobre el que prometen o fins i tot allò que realment pensen fer els partits polítics aquests pròxims quatre anys, quina és la idea central? La majoria de vosaltres deveu haver pensat immediatament en Catalunya, potser el gran problema polític propiciat per la Història d’Espanya des de la mort de Franco. S’entén que el moviment que s’ha generat al seu entorn presideixi les reflexions del dia de reflexió. Amb tanta insistència s’ha exigit des de Catalunya –i no només- la celebració d’un referèndum, que estam temptats d’interpretar les eleccions en aquesta clau. I el més probable és que, siguin els que siguin els resultats respecte de Catalunya, confirmin tothom en el seu posicionament previ.

En tot cas, aquestes eleccions, encara que no ho sembli, es fan per moltes més coses, algunes de les quals cremen per la seva urgència. Espanya s’acosta a una fallida tècnica, el barranc entre pobres i rics és cada dia més fondo, creix el treball de baixa qualitat, es preveuen retallades, el finançament d’algunes comunitats –la nostra entre elles- és una condemna de la metròpoli... Però d’aquestes qüestions, ben poc n’haureu sentit parlar.

I no gaire, tampoc, de la compra d’Air Europa per part d’Iberia, que als illencs ens ha d’afectar, i molt. Iberia, que s’engreixà tant a les nostres illes, les ha pràcticament abandonades en més d’una ocasió. Air Europa –José Hidalgo, salmantí-, al contrari, ha assumit una responsabilitat empresarial amb els illencs digna de ser considerada quasi com un servei. El cas, però, és que el sistema liberal que ens embolcalla fins a l’asfíxia no concep cap activitat com un servei si no és que es rebaixa aquest concepte a l’alçada de les defecacions canines. Els estats han anat confiant a les companyies més grosses la satisfacció de les necessitats de la gent, des de la fabricació i distribució d’electricitat fins als transports aeris o marítims i la telefonia. La supeditació d’Air Europa al gran monstre de la navegació aèria no anuncia res de bo als que no en som accionistes.

Aquestes eleccions també haurien de proposar canvis en un sistema que permeti convertir els serveis essencials en tèrbols afers de ‘business’. Encara tenim temps per pellucar als programes i contrastar-los amb els pregons que se n’han fet.

stats