Efemèrides

La celebració del primer quart de segle de la Carta Magna ens brinda l’oportunitat de reflexionar i començar a traçar el camí d’una Andorra que no pot, ni vol, viure aïllada

Les efemèrides serveixen, sovint, per projectar-se cap al futur amb l’excusa d’un esdeveniment passat. Fa cinc anys, amb motiu del 20è aniversari de la Constitució, el Consell General va organitzar un seguit de conferències que van servir per entendre com es va arribar al pacte, però també les eines de què disposem avui gràcies a les disposicions que conté aquell text. El 25è aniversari de la Constitució ofereix de nou una data rodona per festejar aquest gran acord de país, que va permetre el reconeixement internacional d’Andorra com a país sobirà.

Amb les negociacions en marxa per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea, la celebració del primer quart de segle de la Carta Magna ens brinda l’oportunitat de reflexionar i començar a traçar el camí d’una Andorra que no pot, ni vol, viure aïllada. Andorra és, dia a dia, més europea. Ho és perquè molts dels seus joves estudien i es formen en els països de l’entorn. Ho és perquè els professionals i les empreses andorranes miren frontera enllà –cap al sud i cap al nord.

Vint-i-cinc anys després d’haver consolidat una estructura política i institucional moderna, gràcies precisament a l’aprovació de la Constitució, l’esdevenidor d’Andorra es construeix avui sobre l’obertura econòmica i social. Avançar cap a allò que ens és desconegut comporta, inevitablement, incertesa. Tot just comencem a sortir d’una crisi que ens ha obligat a repensar-nos i ens ha fet veure que el benestar no és quelcom que puguem donar per fet. Però en qualsevol cas l’experiència, i les efemèrides, ens recorden que, amb voluntat, fins i tot els reptes més difícils s’assoleixen.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF