TRIBUNA OBERTA

Covid-19 i monarquia: #ByeByeBorbones

La crisi sanitària que vivim està demostrant que, en contra dels que ens havien dit els gurus de la dreta, la solidaritat i l’empatia són uns valors molt estesos dins la nostra societat. La ciutadania està assumint, amb una gran disciplina i poques excepcions, el sacrifici que suposa separar-se de familiars i amics per quedar aïllat a ca seva. L’obligació de les institucions públiques en aquesta situació és aprofundir en les mesures socials i econòmiques destinades a protegir els treballadors i treballadores i els autònoms per tal d’evitar que la crisi la tornin a pagar els de sempre. No podem tornar a viure una situació com la del 2008, amb el governs salvant la banca i les grans empreses mentre deixaven caure els més desfavorits.

Tothom ha entès que ara és el moment de pensar en els altres, sobretot en les persones grans i en els malalts, les persones més vulnerables a la Covid-19. Cal remarcar, a més, la gran tasca que estan fent el personal sanitari, el d’emergències, el de neteja, les cuidadores, els transportistes i les caixeres de supermercat. Sense el seu compromís, la societat no podria combatre aquesta crisi. Sembla que la població ha estat a l’altura de les circumstàncies.

Tots excepte la corona. Mentre la majoria del poble feia sacrificis personals, ella estava centrada a tapar el seu enèsim cas de corrupció. Felip VI intentava que passàs desapercebut l’escàndol dels 100 milions d’euros a Suïssa dels quals és hereu. I ho feia pretenent que renunciava a heretar aquesta quantitat i ‘repudiant’ el rei emèrit. Un intent infructuós de tapar una corrupció de la qual té coneixement des de fa temps i que només ha fet quan la fiscalia suïssa i la premsa internacional han destapat el pastís. Mentre el poble pateix, els interessos de la monarquia passen davant.

Si algú dubtava de la utilitat de la monarquia, n’hi ha hagut prou de veure el seu comportament durant tota aquesta crisi. Ni un posicionament públic ni un signe de simpatia envers la ciutadania durant els primers dies del confinament. I, finalment, tard i malament, una intervenció televisada plena de tòpics i buida de contingut, sense cap explicació de la corrupció familiar. Mentre Felip VI feia el seu discurs, la ciutadania manifestava la seva opinió amb una sonora cassolada.

El cas de corrupció de Joan Carles de Borbó és el resultat de dècades d’impunitat, consagrada a la Constitució en forma d’inviolabilitat, i de la submissió cortesana de la premsa i del bipartidsme. L’obscurantisme oficial ha permès al rei emèrit amassar una fortuna a costa de la ciutadania. Però ara ha quedat clar que la monarquia és una institució corrupta, per molt que el PSOE, el PP, Vox i Ciutadans vulguin defensar encara allò indefensable. El rei va despullat.

Des de MÉS - Estimam Palma afirmam que la monarquia és una institució caduca i apostam per la ruptura democràtica. En aquest sentit, exigim la immediata abdicació de Felip VI i la posada en marxa, una vegada acabada l’actual crisi sanitària, d’un procés que permeti a la ciutadania decidir entre monarquia i república. És ineludible que el poble es pronunciï.

Per fer visible el rebuig a la monarquia, des de MÉS - Estimam Palma convocam la ciutadania a fer visible a les seves xarxes socials, aquest diumenge 22 de març, a partir de les 19 h, una fotografia amb un cartell casolà amb l’escrit #ByeByeBorbones, acompanyada de la mateix etiqueta.

Volem una república que deixi enrere el règim del 1978 per construir una democràcia social basada en les llibertats de les persones i dels pobles. Entre totes i tots ho aconseguirem.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF