Opinió 13/02/2017

Contrabandistes a Ordino

En un moment en què els qui comanden les regnes del país aposten més per la cultura importada (i pagada), s'agraeix que algú torni a situar les tradicions dels pobles en l'imaginari col·lectiu

i
Albert Roig
2 min

La recuperació de les tradicions és sempre una bona notícia i que a sobre sigui una administració pública qui ho promogui no pot fer altra cosa que alegrar-nos. Els contrabandistes es tornaran a passejar per Ordino el dilluns de Carnaval (vegeu aquí la notícia) tal i com ho feien a meitat del segle passat. Cal que situem el lector, perquè possiblement quan parlem de la farsa dels contrabandistes en l'imaginari apareguin els més coneguts, els d'Encamp, que tal com ens explica l'Eva Julián els anys 50 de la mà d'en Sícoris van començar a representar-se en aquella parròquia i s'han mantingut al llarg dels anys com un dels actes estrella del Carnaval encampadà.

Però els contrabandistes ordinencs tenen poc a veure amb els d'Encamp; és la gran riquesa de les tradicions d'un país, que tot i tenir fils conductors similars, el relat acaba sent diferent en cada un dels llocs on arrelen. Ho podrem comprovar el dia de la seva representació -que es farà realitat gràcies al Comú, a l'Esbart de les Valls del Nord, al Grup Artístic d'Ordino i a la Coral Casamanya- en la qual veurem com uns contrabandistes estrangers que arriben al poble són empresonats per la confusió que es crea perquè no se'ls entén l'idioma que parlen... la resta de la trama, dilluns a Ordino.

En un moment en què els qui comanden les regnes del país aposten més per la cultura importada (i pagada), que destinen més esforços i recursos a la fastuositat forana que no pas a la cultura pròpia, és una gran notícia que hi hagi algú que recuperi les tradicions dels pobles i les torni a situar en l'imaginari col·lectiu.

stats