Cap frenada

La pèrdua de l'alcaldia de Barcelona per part de CiU podria donar una imatge equivocada de frenada del sobiranisme català

Personalitzar en el president de la Generalitat, Artur Mas, i la federació que presideix, CiU, el procés de Catalunya cap a la plena sobirania comporta aquestes coses, i és que molts analistes i tertulians, sobretot de Madrid però també catalans, confonguin la pèrdua de l'alcaldia de Barcelona per part de Xavier Trias en una catàstrofe del nacionalisme català i, conseqüentment, en una derrota dels qui estan a favor de la secessió. És cert que n'hi ha que fan aquesta lectura de forma interessada per afeblir ànimes, però els resultats d'aquestes eleccions ens han deixat les següents lliçons, algunes d'elles ja conegudes, però que va bé recordar-les:

1. El sobiranisme polític continua creixent, malgrat les picabaralles entre ells dels darrers mesos. Ho constaten els resultats globals que han obtingut CiU, ERC i CUP a tot Catalunya.

2. Que el procés és transversal a dreta i esquerra de l'espectre ideològic català dels partits polítics que hi aposten, però que sobretot creix per l'esquerra.

3. Que el lideratge d'aquest procés no és d'una sola persona, sinó de la societat civil, reconeixent la importància que té que el president de Catalunya hi sigui al capdavant.

4. Que tot i que la capital catalana ja no serà governada per un alcalde Trias manifestament obert a favor del procés, continuarà essent governada per una formació, Barcelona en Comú, que defensa el dret a decidir dels catalans la seva relació amb l'Estat espanyol, com ha reiterat Ada Colau en més d'una ocasió.

Discrepo obertament dels qui puguin considerar que el canvi a Barcelona afebleix el sobiranisme de cara al 27 de setembre. Barcelona en Comú, una formació heterogènia amb ICV, Podem i Procés Constituent com a columna vertebral, ha girat el mitjó de la capital catalana cap a l'esquerra, però ho ha fet, cal recordar-ho amb persones i votants, molts, obertament independentistes i que en el procés participatiu del 9 de novembre passat van fer un doble sí.

Que CiU hagi perdut l'alcaldia de Barcelona en mans de Barcelona en Comú i sigui l'únic partit del bloc sobiranista que perdi vots, indica només això, que pateix el desgast propi i que els electors han fet un gir cap a l'esquerra com a mostra clara d'una voluntat de canvi.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF