Blanc, refrescant, deliciós i saludable

El gaspatxo, un àpat típicament ibèric, s’ha fet un lloc preferent en la dieta mediterrània, especialment a l’estiu

És segurament un dels plats més refrescants i recomanables ara que comença la calor. El gaspatxo, un àpat típicament ibèric, s’ha fet un lloc preferent en la dieta mediterrània. Especialment a l’estiu. La seva popularitat és tan evident que el podem trobar des del refrigerador del supermercat fins a la carta dels millors restaurants de la guia Michelin.

Depenent de la zona geogràfica, de la cultura gastronòmica de cada regió i de la matèria primera que s’hi dona, aquesta sopa freda a base de productes de l’horta té múltiples maneres de ser preparada. En la majoria de receptes el tomàquet hi té un paper principal, però avui us vull recomanar una recepta 100% extremenya per a l’elaboració del gaspatxo blanc.

Ens caldrà oli d’oliva, alls, cebes, molles de pa, vinagre de vi, sal, aigua, ous durs i poliol. Aquesta darrera herba la podem substituir per menta si volem un sabor més fresc i intens. Però anem a la preparació. Us avanço que és un plat realment fàcil de fer.

En un bol hi posem els alls, una branqueta de poliol, les molles tendres de pa i un rovell d’ou dur. Hi afegim sal i un bon raig d’oli. Ho trinxem tot fins que quedi una massa prou homogènia per començar-hi a afegir l’aigua. L’hi posem a poc a poc perquè la barreja agafi una textura lleugera però més aviat espessa. A continuació hi posem el rovell d’un altre ou i les clares trossejades. Hi afegim més aigua sense parar de batre i remenar la barreja fins que sigui prou líquida. Per rematar la feina hi posem la ceba tallada a trossets, un raig de vinagre i un altre d’oli. Tornem a remenar enèrgicament i ho deixem reposar a la nevera.

Tic tac, tic tac.... en un parell d’hores tindrem una sopa freda bona de debò, un gaspatxo blanc tradicional que no us deixarà indiferents. Refrescant, deliciós i saludable. Si encara no l’heu provat, a què us espereu?

Ingredients per a 4 persones:
1 cabeça d’alls
100 grams de ceba
100 grams de molles tendres de pa
4 cullerades d’oli d’oliva
1 cullerada de vinagre de vi
sal
1 branca de poliol o menta
2 ous durs
1 litre d’aigua

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 23/09/2018

Consultar aquesta edició en PDF