JOC DE BAULES

Andreu Gomila sobre Joan Alcover

El periodista, poeta i novel·lista Andreu Gomila (Palma, 1977) s’estrena en un gènere que fins ara no havia tocat mai: l’assaig. Ho fa amb el volum 'Un món esbucat. Joan Alcover i Mallorca' (Editorial Tres i Quatre).

Segons l’autor, el llibre té un doble propòsit: “Descriure la Mallorca que Alcover representa a 'Cap al tard', aquell món esbucat –personal i col·lectiu– del qual parla a 'La relíquia', i situar el poeta al centre de la modernitat literària del seu temps, com un dels fundadors de la poesia moderna en llengua catalana”. És important consignar que Gomila no ha escrit el llibre com a poeta sinó estrictament com a assagista. És a dir, no l’ha escrit amb la intenció programàtica de reivindicar una opció estètica o una tradició poètica de la qual ell, com a poeta, avui en seria o no continuador, sinó amb una mentalitat purament descriptiva, interpretativa i analítica. Hi ha voluntat d’estil –la prosa és ordenada, àgil i diàfana– i Gomila té una visió personal de la història de la literatura, com queda clar quan afirma que, per a la poesia moderna, un William Butler Yeats i un Paul Claudel han estat tant o més fecunds i importants que els experiments i les audàcies de l’avantguarda. Però el que pretén és, bàsicament, explicar l’obra de Joan Alcover a partir de la seva vida i del món en què va viure.

En aquest sentit, 'Un món esbucat. Joan Alcover i Mallorca' és una bona porta d’entrada a la personalitat i l’obra alcoverianes. Gomila ha llegit a fons tant l’obra d’Alcover com el que n’han dit els seus estudiosos més exhaustius i perspicaços. Així, aborda la qüestió del canvi de llengua i les diferents explicacions que s’hi han donat, situa Alcover dins l’emergència del regionalisme illenc, parla de la seva relació amb Costa i amb catalans potents com Rusiñol i Carner, fa referència a les seves lectures més essencials (Goethe, Leopardi, Victor Hugo, Leconte de Lisle) i calcula el pes que tenen en el seus versos una infància i uns paisatges ja perduts i mitificats. Intel·ligent i amè, 'Un món esbucat' confirma, també, que Alcover és un poeta amb un grapat de poemes excepcionals.

FITXA DEL LLIBRE

'Un món esbucat. Joan Alcover i Mallorca'

Andreu Gomila

Tres i Quatre

València, 2019

129 pàgines

12 euros

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF