Opinió 20/11/2014

Andorra vol ser Andorra

Sí senyor, Andorra vol ser Andorra, i no el que alguns malintencionats diuen que vol ser. I si tots ens esforcem, la nostra Andorra serà gran, pròspera, reconeguda i respectada, malgrat tots aquells que s'esforcen en menystenir-la i devaluar-la

i
Pere Augé
4 min

Sorprèn encara avui, i això que hores d'ara ja no ens hauria de sorprendre quasi bé res, que tant des de fora, com –el que és més greu– des de dins, s'esforcin uns i altres en malmetre la imatge i la reputació del nostre país amb una malintencionada narrativa periodística i/o política que ho té tot menys rigor i seriositat i que ofèn la intel·ligència d'aquells que coneixen i hi entenen una mica de tot el que gira al voltant del nou model econòmic i fiscal del nostre país.

Es clar, a nivell extern, es tractava de cercar un vincle maliciós entre el conegut afer periodístic LuxLeaks i la nostra Andorra i quina millor forma de fer-ho que falsejar i tergiversar dolosament un article publicat fa uns mesos a la revista Cataluña Económica, festa a la que s'afegiria, com ja comença a ser habitual, l'oportunisme demagògic d'alguns que, en clau interna, sempre troben l'oportunitat de posar en evidència a un país que obliden que també és el seu, o almenys això pensàvem fins ara.

Doncs rotundament no, Andorra no vol ser Luxemburg, sobretot si es tracta de privilegiar els interessos de les grans multinacionals discriminant l'enorme esforç que les empreses del país estem fent, en temps que no són fàcils, front a les noves obligacions fiscals. Andorra es pot sentir molt orgullosa d'haver-se homologat internacionalment i d'haver-ho fet amb el rigor i la seriositat que ho ha fet, sabent que obligava els andorrans a fer un sacrifici que a la llarga, però, haurà de convertir-se en l'exitosa supervivència de la nostra societat i la nostra economia.

Això no vol dir que Andorra no pugui competir internacionalment en igualtat de condicions amb altres estats europeus, es diguin Luxemburg, Holanda, Irlanda, Suïssa, Malta, Xipre, Regne Unit, Hongria, Txèquia o fins i tot Espanya, així com tants altres, que d'una o altra forma cerquen mecanismes amb una sòlida base de legalitat per atreure inversions exteriors. És clar, sense privilegis, sota l'atenta mirada de la nostra Constitució i aplicant la mateixa norma fiscal sense excepció a tothom per igual.

Senyors de la crítica fàcil i malintencionada, aquesta és la gran diferència amb què en alguns casos ha pogut històricament passar a Luxemburg. Per això, tot i les grans virtuts d'aquest magnífic país del BENELUX, no ens hi volem assemblar en aquesta metodologia concreta del privilegi, tot i que comporti perdre oportunitats que com s'ha vist poden acabar portant un descrèdit a llarg termini.

Ara bé, que quedi clar que si alguna de les multinacionals que mercès a la lleugeresa d'assessors i mediadors governamentals han aconseguit a Luxemburg favors exagerats i que ara la posen en evidència, es vol redimir dels seus pecats canviant d'estratègia i apostant per la transparència, l'honestedat i la igualtat de tracte, pot trobar a Andorra un espai competitiu fiscalment on implantar-se, però deixant de banda el concepte 'post-box' i qualsevol altre tipus d'artificiositat instrumental, implementant infraestructures, generant llocs de treball i contribuint al reforçament qualitatiu de la nostra ciutadania i a la reactivació de l'economia productiva del país.

Andorra té l'oportunitat de lluir, no només un clima de seguretat jurídica i ciutadana i un entorn natural incomparable, sinó també l'índex més alt de sentit de la responsabilitat fiscal i social per part de la ciutadania de cara endins i també mirant a l'exterior amb el respecte que mereix. Tots ens podem sentir orgullosos de la feina ben feta i que fins ara ha merescut el reconeixement de la comunitat internacional i dels organismes que vetllen per salvaguardar l'ordre a nivell mundial. Queda però molta feina per fer i no hi ha temps per aturar-nos a escoltar demagògia d'uns i d'altres, de fora o a de dins.

Als de fora, amb el degut respecte, els recomano que es documentin una mica millor i contrastin la informació. A Andorra no l'han agafada amb el pas canviat, com alguns diuen, sinó tot el contrari, camina amb pas ferm segons un full de ruta que ens ha de conduir a la plena integració en un espai internacional de respecte recíproc. Que quedi clar que amb aquestes premisses, a Andorra no se la pot convidar a la festa del LuxLeaks, perquè el que allí es contempla li és totalment aliè. Tant de bo la premsa internacional un dia faci periodisme d'investigació de veritat buscant amb objectivitat i així poder trobar les millors virtuts del nostre país.

Ah, però si per llur desconeixement de la realitat andorrana podem arribar a disculpar a alguns crítics forans, el que resulta imperdonable és la manca de patriotisme i d'objectivitat dels crítics nacionals, que avantposant interessos personals/electorals als d'interès general, i deixant de banda els coneixements tècnics que pensàvem fins ara que tenien (començo a pensar que potser no en tenen tants), s'apunten a la festa internacional dels despropòsits contra el nostre Govern, les organitzacions empresarials i diria que contra el país en general, amb l'única finalitat de guanyar popularitat i vots. La ciutadania, però, és sobirana i impartirà justícia molt aviat, en pocs mesos tindrem veredicte i potser algunes veus emmudiran davant l'evidència dels esdeveniments.

Sí senyor, Andorra vol ser Andorra, i no el que alguns malintencionats diuen que vol ser. I si tots ens esforcem, la nostra Andorra serà gran, pròspera, reconeguda i respectada, malgrat tots aquells que s'esforcen en menystenir-la i devaluar-la. Afortunadament són pocs, crec que molts pocs, i el seny d'una gran majoria ha d'acabar imposant-se restablint els valors que ens han fet prosperar durant segles i que ens han de seguir inspirant en la recerca d'un futur prou exitós per a tots.

stats